07 października 2015

Bułeczki pszenne z ziarnami



Bułeczki na śniadanie, na kanapki do pracy
a i bez żadnych dodatków smakują wyśmienicie.

   Składniki:

-3,5 szklanki mąki 650
-4 dkg drożdży
-łyżeczka cukru
-250 ml ciepłej wody
-łyżeczka soli
-4 łyżki oleju
-nasiona białego i czarnego sezamu, słonecznika, dyni i siemienia lnianego


Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 50 ml wody,
4 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Do wyrośniętych drożdży dolewamy pozostałą wodę,
dodajemy sól i pozostałą mąkę.
Wyrabiamy ciasto, dolewamy olej , wyrabiamy, aż się wchłonie,
dosypujemy nasiona, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Ciasto wyrosło:


Przekładamy na stolnicę, formujemy wałek
i tniemy na porcje.


Z każdej porcji formujemy bułeczkę
i układamy na blaszce z papierem do pieczenia.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na ok. 25 minut.


Gotowe.



Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Super bułeczki, ja ciągle piekę jakieś pieczywo, już w sklepach nie kupuje :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak domowe pieczywo, ja piekę dosyć często a Twoje kuszą mnie do upieczenia

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe bułeczki śniadaniowe. Mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedy my ostatnio jadłyśmy domowe pieczywo.... wieki temu! Takie kanapeczki są boskie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie domowe bułeczki wyglądają przepysznie i jestem pewna że tak też smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne bułeczki i tak pięknie wyrosło ciasto. Chętnie bym zjadła takie własne pieczywo. Jeszcze nie piekłam, ale kiedyś będzie ten pierwszy raz :)

    OdpowiedzUsuń