28 listopada 2014

Kotlety mielone




   Jedne z najbardziej popularnych kotletów.
Podamy naszą wersję.

   Składniki:

-1/2 kg zmielonej łopatki
-2 czerstwe bułki
-2 jajka oraz jedno do panierki
-sól, pieprz, przyprawa barbecue
-czosnek granulowany
-bułka tarta
-olej do smażenia
-2 łyżki mąki
-3 łyżki mleka


   Bułki moczymy w zimnej wodzie i odciskamy.
Przekładamy do miski, dodajemy 2 jajka, wstępnie przyprawiamy
i dokładnie mieszamy.


   Dodajemy mięso, mieszamy, doprawiamy do smaku.


   Jajko roztrzepujemy z mąką, dodajemy mleko i delikatnie solimy.
Formujemy kotlety, moczymy w jajku, obtaczamy w bułce tartej i układamy
na patelni z rozgrzanym olejem.


   Smażymy z obu stron na średnim ogniu, kilka razy obracając.


   Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 180 st. C na 10 minut.


Kotlety gotowe.


   Mają chrupiącą skórkę i bardzo miękki środek.


Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Do kotletów obowiązkowo buraczki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki też był plan:),
    ale droga rozkopana,
    miejsce parkingowe na wagę złota:),
    zimny wiatr i... trzeba było złamać tradycję:)
    Ale nas pilnujesz... hehehe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę sobie kotlety mielone jak kotlety, pewnie tak samo smakują jak moje, które robię od lat. A tu miła niespodzianka, zupełnie inny smak i konsystencja, ja nigdy nie panierowałam w jajku tylko w samej bułce i to pewnie ta zmiana dała inny efekt:) Bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie. Edyta:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mamy podobne odczucia.
    To ta panierka sprawia, że kotlety smakują inaczej.
    Pozdrawiamy cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń