21 maja 2014

Kluseczki serowo - ziemniaczane



   Kluseczki serowo - ziemniaczane można wykorzystać na różne sposoby i stworzyć z nich
wiele dań.

   Składniki:
-70 dkg ziemniaków
-40 dkg twarogu
-5 szklanek mąki
-4 łyżki oleju
-2 jajka
-szczypta soli


   Ziemniaki gotujemy i studzimy.
Mielimy w maszynce razem z twarogiem.


   Dodajemy jajka, szczyptę soli, 1/3 mąki i wstępnie mieszamy.
Dodajemy olej i stopniowo dosypując mąkę, zagniatamy gładkie ciasto.


   Formujemy cienkie wałeczki a następnie kroimy je na kluseczki.


   Wrzucamy porcjami do wrzącej wody z dodatkiem odrobiny oleju.
Gdy wypłyną, zmniejszamy do minimum ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 7 minut.



    Możemy je podać na słodko z owocami, np. truskawkami i śmietaną,


   ze skwarkami i szczypiorkiem,


   polane roztopionym masłem


   a także można je podać z czerwonym barszczem lub rosołem.
Dobrze również smakują odsmażone na patelni.

                                                              Smacznego!








3 komentarze:

  1. a mogę je sobie zrobić dzień wcześniej a następnego dnia tylko ugotować? czy lepiej ugotować od razu a następnego dnia odsmażyć lub odgrzać? pozdrawiam ciepło Klaudia z Siemianowic.
    PS. Uwielbiam wasze przepisy są takie bardzo domowe i zawsze pyszne !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie lepiej jest ugotować kluseczki a następnego dnia podgrzać lub podsmażyć. Pozdrawiamy cieplutko:) dziękujemy za wiele ciepłych słów:)

      Usuń
  2. A to się naszukałam! Patrzyłam na pierogi leniwe, bo tak się u mnie nazywają, a tu są kluseczki, podsmażone i z boczkiem zdecydowanie najlepsze

    OdpowiedzUsuń