16 kwietnia 2023

Ciasteczka krucho drożdżowe

 


Ciasteczka krucho drożdżowe w kształcie listków.

    Składniki:

   -1/2 kg mąki 450
   -25 dkg masła
   -3dkg drożdży
   -2 łyżki kwaśnej śmietany
   -2 jajka oraz jedno do smarowania
   -1 łyżeczka cukru
   -wanilia
   -brązowy cukier do posypania


    Do jajek dosypujemy łyżeczkę cukru i wanilię i roztrzepujemy.

    Drożdże mieszamy ze śmietaną.

    Skruszamy mąkę z masłem, dodajemy drożdże i jajka i zagniatamy.

    Formujemy kulę ciasta, zawijamy w ściereczką i zatapiamy w lodowatej wodzie.
Czekamy, aż ciasto wypłynie ( 40-60 minut ).

    Wyciągamy ciasto, dzielimy na dwie części.

    Każdą część rozwałkowujemy dość cienko.


Wycinamy kółka o średnicy 8 -10 cm.


Każde kółko dzielimy na 4 części.


Każdą ćwiartkę składamy jak na fotografii.


Złożone ćwiartki układamy jedna na drugiej.


Przez środek dociskamy patyczkiem,


sklejamy palcami górę i dół listka
a boki zaginamy do góry.


Listki układamy na blaszce z papierem do pieczenia,
smarujemy roztrzepanym jajkiem,
posypujemy brązowym cukrem
i pieczemy w temperaturze 160 st. C
do zrumienienia ok. 15 minut.




Gotowe.



Smacznego!

















53 komentarze:

  1. Przecudne te listeczki! Trochę trzeba popracować,trochę poczekać,ale warto dla takiego efektu.Świetny dodatek do kawy.Macie super pomysły!Buziaczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujemy:)
      Ciasteczka są super! Prawie nie mają cukru, są kruche.Mogą mieć dowolny kształt, nie muszą to być listki. Chociaż listki wyglądają uroczo:)
      Pozdrawiamy cieplutko!

      Usuń
  2. Ale cudnie wyglądają. Jak prawie bez cukru, to dla mnie. Z pewnością wypróbuję przepis. Dziękuję:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można jeszcze bardziej ograniczyć i tak minimalną ilość cukru i posypać ciasteczka sezamem.
      Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  3. Podziwiam zapał i anielska cierpliwość :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialny pomysł z patyczkami do szaszłyków. Ciasteczka idealne do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pomysłowe, wyglądają ślicznie 🙂

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ fikuśne szyszko - choinki! Ciasto krucho-drożdzowe to było ulubione mojej Mamy, takie rogaliczki z niego piekła... Wspomnienia napłynęły, bo smak ciasta pewnie ten sam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak:)
      Z tego ciasta można upiec rogaliki i są pyszne. Przepis na ciasto jest starutki ale wciąż aktualny.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  7. Troszkę pracochłonne te ciasteczka, ale są tak wspaniałe ,że warto się potrudzić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak wygląda ale jak już się robi to idzie sprytnie:)

      Usuń
  8. Super te ciasteczka, dodać zielone groszki po bokach i choinki na swieta gotowe x :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ach! Jak fajnie, że tu trafiłam. Jutro zrobię takie ciasteczka z twojego przepisu. Ciekawe czy mi wyjdą?

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy09 maja, 2023

    Ale mają super kształt te ciacha. Na pewno super smakują.

    Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wizytę

    Kasia Dudziak

    OdpowiedzUsuń
  11. Takich cudnych ciasteczek, nie powstydzi się najlepsza cukiernia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miły komentarz.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  12. Aha więc takie ciasteczka. Ciekawa była jak te wzorki zrobione. Super...

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawa byłam tych wzorów. Super pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  14. Maminku, gdzie się podziewasz ? :***
    Buziaki, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem,jestem:)
      Bardzo dziękuję za troskę, to miłe:)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  15. Bardzo smakowite! Dziękuję za odwiedziny na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale smakowite ciacha, w sam raz do kawy lub herbaty.
    Dziękuję za przepis i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasteczka wyglądają cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękne i pomysłowe ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepiękne ciasteczka, aż szkoda jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Te ciasteczka krucho drożdżowe wyglądają przepysznie! Dziękuję za szczegółowy przepis i instrukcje krok po kroku - nie sposób się pogubić. Chciałoby się od razu spróbować przygotować takie uroczo wyglądające listki. 🍁

    OdpowiedzUsuń
  21. Jakie śliczne ciastka. A te wszystkie zdjęcia krok po kroku przeprowadzą mnie przez próbę dorównania mistrzyni.

    OdpowiedzUsuń
  22. Pychotka a w dodatku ciasteczka wyglądają bardzo ładnie!

    OdpowiedzUsuń
  23. Oooo mniam mniam muszę spróbować. Lubię czasem wypróbować czegoś nowego w kuchni, nawet jak są to kruche ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciasteczka prezentują się przepysznie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  25. Hej Maminku! mam nadzieję, że jesteś u Dzieciny swej zagramanicznej (albo gotuje Ci NSR), bo chyba nie jesteś tak bidoczku zarobiona, że JESZ TYLKO w szpitalu ze wspólnego kotła? Buziaki najserdeczniejsze Marzyniowe i Martikowe (te lepsiejsze - zagraniczne!)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ciasteczka krucho-drożdżowe to wyjątkowe smakowe doznania! Ich delikatne i chrupiące konsystencje sprawiają, że rozpływają się w ustach. Czy to z dżemem, owocami czy kremem, każde ciasteczko jest małym dziełem sztuki kulinarnej. Ich subtelną słodyczą i idealnym balansem smaków zdobywają serca łasuchów. Idealne jako słodka przekąska przy kawie lub dodatek do herbaty. Te ciastka to małe kawałki raju na talerzu! 🌟👌

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tyle pięknych słów o kruchych ciasteczkach, że nawet niezdecydowani skuszą się żeby je upiec:)
      Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  27. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  28. Witam serdecznie ♡
    Wyglądają cudownie, muszą smakować pysznie :) Wspaniała inspiracja!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  29. ciekawe połączenie ciasta drożdżowego i kruchego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię to ciasto. Troszkę sobie ułatwiłam przygotowanie i zamiast topić je w wodzie,zawijam luźno w folię spożywczą i wkładam do lodówki. Efekt dokladnie taki sam:)
      Polecam!

      Usuń