05 stycznia 2022

Żarełko z patelni

 


Prosto, szybko i smacznie.

    Składniki:

   - 30 dkg mięsa mielonego ( np. z łopatki )
   - mała puszka drobnego groszku
   - mała puszka kukurydzy
   - czerwona papryka
   - kawałek pora
   - 2 marchewki
   - ząbek czosnku
   - 1/2 l przecieru pomidorowego
   - 10 dkg pęczaku, ryżu lub makaronu
   - przyprawa harissa, sól, oliwa


Pęczak płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy razem z marchewką
w osolonej wodzie.
Marchewkę wyciągamy wcześniej.
Pęczak odcedzamy.

Pora i czosnek kroimy w plasterki.


Paprykę i marchewkę kroimy w kostkę.



Na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy,
wrzucamy pora i czosnek i przez chwilę podsmażamy.


Dodajemy mięso, mieszamy i podsmażamy.


Wstępnie przyprawiamy solą i harissą.


Dodajemy paprykę i podsmażamy ok. 5 minut.


Dodajemy kukurydzę, groszek


i marchewkę i przez chwilę podsmażamy.


Dodajemy przecier pomidorowy,
doprawiamy do smaku i podsmażamy ok. 5 minut.


Dodajemy pęczak, mieszamy 
i dajemy jeszcze 5 minut i gotowe.



Smacznego !





















11 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie :D Lubię takie jednogarnkowe potrawy.
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Proste i smaczne danie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Maminku, kulinarna podróż po etapach przygotowania twoich dań to uczta!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe danie, a do tego jednogarkowe. Już wiem co zaserwuje w następnym tygodniu :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawe danie i do tego jednogarnkowe. Już wiem co zaserwuje w przyszłym tygodniu :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie proste i takie smaczne! Zdecydowanie żarełko na plus:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy30 maja, 2023

    Świetne dane. Szybko i pysznie. Czasem nie potrzeba za wiele żeby przyrządzić coś fajnego. Pycha.

    Pozdrawiam serdecznie

    Kasine bziki

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pychotka. Napewno i u mnie takie zarelko wyląduje na talerzu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń