13 stycznia 2020

Miodownik ze śmietaną



Dużo serduszek dla wszystkich, których kochamy.

    Składniki na ciasto:

-3,5 szklanki mąki 405
-1/2 szklanki cukru pudru
-3 łyżki miodu
-3 łyżki kwaśnej śmietany
-10 dkg margaryny
-5 dkg masła
-2 jajka
-łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki masy do przełożenia:

-600 ml słodkiej śmietany 30%
-2/3 szklanki cukru
-łyżeczka cukru wanilinowego
-sok z cytryny
-dżem z czarnej porzeczki


Do śmietany dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy.

Mąkę, cukier puder, miękką margarynę i masło ścieramy palcami.


Mieszamy jajka z miodem.


Dodajemy śmietanę z proszkiem do pieczenia i mieszamy.


Wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto.


Jeśli ciasto się klei dodajemy mąkę.


Z ciasta formujemy wałek i kroimy na 6 równych części.


Każdą część, na papierze do pieczenia rozwałkowujemy osobno
 i wycinamy kółka ok. 20 cm.




Razem z papierem przenosimy na blaszkę
i wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 st. C
do zrumienienia ( ok. 10-15 minut ).


Placek zdejmujemy do wystudzenia
a papier możemy wykorzystać ponownie do kolejnego placka.

Do słodkiej śmietany dodajemy cukier i cukier wanilinowy
i miksujemy do uzyskania puszystej masy.
Dodajemy do smaku sok z cytryny.



Dżem blendujemy i smarujemy nim 5 placków.


Na placek z dżemem nakładamy porcję śmietany,
przykrywamy kolejnym plackiem, itd.




Całe ciasto obsmarowujemy śmietaną.


Ostatni, szósty placek rozwałkowujemy na kruszonkę.



Kruszonką obsypujemy całe ciasto.



Dekorujemy według uznania
i odstawiamy okryte folią do lodówki
najlepiej na 2-3 dni.




Smacznego!





















10 komentarzy:

  1. Gdybym to ja miała skrzydełka jak gąska,poleciałabym ja na torta do Śląska!A tak to tylko sobie popatrzę i....wirtualnie zjem kawałek!Przepis kusi i może spróbuję upiec np. na Wielkanoc.Zdjęcia i wykonanie jak zwykle u Was-fantastyczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ani za góry, ani za lasy...
      Tylko do Maminka, wcinać rarytasy!😉

      Usuń
    2. 😅😅jesteście niesamowite!!! Dziękujemy 😘😘

      Usuń
  2. Oj szkoda, że tych skrzydełek nie masz. Z przyjemnością zjedlibyśmy razem ciasteczko a przy okazji urządzili pogaduchy. Zapraszamy😘

    OdpowiedzUsuń
  3. Na Dzień Babci akurat! Dzięki za ten przepis.
    Pozdrawiam zapracowanych w kuchni i fotografa także.
    elizka seniorka

    OdpowiedzUsuń
  4. PS.Wycinanie placków pokrywką to super pomysł. Brawo.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie ciasta! To niesamowicie kusi <3

    OdpowiedzUsuń