03 lipca 2017

Chleb pszenno-żytni



Chlebek domowy jest najlepszy, pewnie wszyscy to już wiedzą.
My innego już nie jemy, więc proponujemy kolejną wersję.

   Składniki:

-80-85 dkg mąki 650
-7 dkg mąki żytniej
-500 ml ciepłej wody
-3 dkg drożdży
-płaska łyżka cukru
-2 płaskie łyżeczki soli
-2 łyżki oleju


Drożdże, cukier i 300 ml wody mieszamy.
Dodajemy 20 dkg mąki pszennej i mieszamy.
Odstawiamy do wyrośnięcia.




Dodajemy pozostałą wodę, sól, olej i mieszamy.
Dodajemy mąkę żytnią i mieszamy.


Stopniowo dodajemy mąkę pszenną i ręcznie wyrabiamy ciasto..
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.


Ciasto wyrosło.


Przekładamy do natłuszczonej blaszki ( 30x14x10 cm ),
wyrównujemy powierzchnię zwilżoną wodą dłonią
i odstawiamy do wyrośnięcia.



Pieczemy w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem
przez 55 minut.




Smacznego!











10 komentarzy:

  1. Piękny i wyrosniety 😊 Zgadzam się , domowe pieczywo jest najlepsze i najzdrowsze 😃😆

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domowe pieczywo :) Lepszego niż domowe w piekarni nie znajdziemy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tą uśmiechniętą kanapeczkę poprosimy na wynos :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest idealny! I po co kupować?:) https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki chlebek to super sprawa :) a ta uśmiechnięta kanapeczka wygląda rewelacyjnie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. jakby jeszcze tak zrobić kanapeczkę ze swojskim masełkiem i kiełbaską,,ahh !

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały chlebek! Nie ma to jak domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak, tak! Ja już powoli odchodzę włąśnie od kupywania chlebu i skupiam się powoli domowych wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały chlebek :) Domowe pieczywo najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  10. Na pewno wypróbuję przepis ☺

    OdpowiedzUsuń