06 sierpnia 2016

Cebulaczki



Cebulaczki, czyli drożdżowe bułki z cebulą.

   Składniki:

-2-3 cebule
-ok. 35 dkg mąki
-200 ml letniej wody
-1/2 łyżeczki cukru
-2,5 dkg drożdży
-2 jajka
-sól, pieprz, słodka papryka
-olej lub masło do smażenia 


Drożdże, cukier i 50 ml wody mieszamy,
dodajemy 2 czubate łyżki mąki, mieszamy
i odstawiamy do wyrośnięcia.



Cebulę kroimy w piórka.



Jajka roztrzepujemy.


Na niewielkiej ilości tłuszczu szklimy cebulę.
Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką i studzimy.


Do rozczynu dodajemy pozostałą wodę, szczyptę soli,
większą część roztrzepanych jajek ( pozostawiamy 2-3 łyżki
do smarowania bułek ),


stopniowo dosypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto.


Dodajemy podsmażoną cebulę, wyrabiamy
i odstawiamy do wyrośnięcia.



Wyrośnięte przekładamy na stolnicę


 i dzielimy na 8 części.


Z każdej części formujemy płaską bułkę,
i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Nacinamy, smarujemy jajkiem


i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 160 st. C.



Smacznego!














14 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłyśmy bułek z cebulą :D Ciekawe jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakują podobnie jak pizza, warto spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam je, dawno nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zwykle piękna prezentacja. A bułeczki wyglądają pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Poproszęęęęęęęę! Uwielbiam, ale nigdy nie robiłam sama. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja zawsze dawałam cebulę na wierzch, ale taka w cieście to super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zupełnie w moim guście. Cebulkę uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawe, chętnie bym spróbowała :)
    Pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam jakie pyszności dzisiaj u ciebie kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają bardzo apetycznie:) serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. przepyszne cebulaczki, uwielbiam. i świetne zdjęcia z przygotowań! pozdrawiam ciepło : )

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak to jest, że kiedy tylko cebula trafi na patelnię, po domu zaraz roznosi się cudowny zapach, cebulaczki na pewno są warte spróbowania

    OdpowiedzUsuń