04 maja 2016

Filet z kurczaka w warzywach z kaszą bulgur



Nasza propozycja na lekki i bardzo wartościowy obiad.

   Składniki:

-duży filet z piersi kurczaka
-szklanka kaszy bulgur
-3 marchewki
-1/2 czerwonej papryki
-cukinia
-20 dkg mrożonego zielonego groszku
-20 dkg kalafiora ( może być mrożony )
-ząbek czosnku
-5 cebulek szalotek
-sól, pieprz ziołowy i naturalny
-czosnek niedźwiedzi
-słodka papryka
-olej
-masło
-bulion warzywny


Fileta myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę.
Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, skrapiamy olejem,
mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania warzyw.


Marchew gotujemy ok. 10 minut w bulionie warzywnym.
Odławiamy i studzimy a do bulionu wrzucamy groszek i kawałki kalafiora.
Gotujemy 7 minut i odcedzamy.

Czosnek i szalotkę kroimy w plasterki, 
paprykę i cukinię w dość grubą kostkę.



Kaszę gotujemy 15 minut na wolnym ogniu
w bulionie warzywnym i odcedzamy.



Marchew kroimy w kostkę.


Na patelni z niewielką ilością oleju krótko podsmażamy kurczaka.


Dodajemy szalotkę i czosnek i smażymy ok. 2 minuty.

Dodajemy marchew, paprykę, cukinię i smażymy ok. 3-4 minuty.


Dodajemy groszek i kalafiora, odrobinę masła, czosnek niedźwiedzi,
mieszamy, doprawiamy do smaku
i smażymy ok. 3 minuty.


Wystarczy na kaszę bulgur wyłożyć porcję z patelni
i gotowe.


Smacznego!










6 komentarzy:

  1. bardzo pożywnie i kolorowo! :)
    zapraszam do udziału w wiosennym konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak widzę tak dużo warzyw, to aż mi się buzia śmieje. Bardzo lubię takie obiady, a już w szczególności warzywa z patelni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mięsko + witaminki i jest zacny obiad :D Czosnek niedźwiedzi to idealna przyprawa :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Obiad w sam raz dla mnie, uwielbiam takie! :) Koniecznie muszę taki sobie zrobić ;) Pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń