29 stycznia 2016

Pulpety wieprzowo - drobiowe



Połączyliśmy w pulpetach mięso wieprzowe z mięsem drobiowym. 

   Składniki:

-1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej z łopatki)
-filet z piersi kurczaka (ok. 20 dkg)
-ząbek czosnku
-cebula
-natka pietruszki
-ok. 3 dkg masła
-sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
-1,5 l bulionu warzywnego


Fileta kroimy w drobną kostkę.


Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim,
dodajemy utartą cebulę i dokładnie wyrabiamy.

Do pokrojonego fileta dodajemy drobno pokrojony czosnek,


wlewamy roztopione masło,


dodajemy pokrojoną natkę pietruszki,
doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.


Z mięsa mielonego formujemy placek,
nakładamy porcję fileta
i zawijamy pulpety.



Gotujemy w bulionie warzywnym na małym ogniu
ok. 15 minut.


My przygotowaliśmy z duszoną marchewka i groszkiem,
ale można podać z pieczarkami,
sosem pomidorowym lub według własnego uznania.





Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Zdecydowanie jest za wersją z marchewką i groszkiem, bo je uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż ślinka cieknie na widok takiego pysznego obiadku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł na pyszny obiadek! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pulpecik z niespodzianką w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie, że najpierw były gotowane :)
    Super się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne pulpeciki :) Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń