14 lutego 2015

Żytnie bułeczki z ziarnami



   Idealne bułeczki na kanapki.

   Składniki:

-2,5 szklanki mąki żytniej
-1,5 szklanki mąki pszennej 650
-300 ml ciepłej wody
-łyżeczka cukru
-łyżeczka soli
-5 dkg drożdży
-5 dkg pszenicy
-garść ziaren słonecznika
-garść pestek dyni
-łyżka oleju


   Pszenicę płuczemy w zimnej wodzie, przekładamy do rondelka,
zalewamy wodą 3 cm ponad poziom ziaren i na małym ogniu gotujemy
do zmięknięcia.
   Wykładamy na sito, przelewamy zimną wodą i odsączamy.


   Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 1/4 szklanki wody, 2-3 łyżki mąki pszennej,
mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
   Do miski wlewamy pozostałą wodę, dodajemy rozczyn, sól i stopniowo
obie mąki. Na koniec łyżkę oleju i wyrabiamy ciasto.
   Dosypujemy ziarna i wyrabiamy.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.


    Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i formujemy wałek.


   Dzielimy na 9 części.
Z ciasta formujemy bułeczki.


   Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką 
i odstawiamy do wyrośnięcia.
  Nacinamy


i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C
na ok. 25 minut.


   Po wyjęciu wierzch bułek smarujemy zimną wodą.


Gotowe.


Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Takie bułki są najlepsze i wyglądają apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubimy mąki firmy Melvit. Zawsze wybieramy właśnie te bo naszym zdaniem są bardzo dobrej jakości a nie kosztują aż tak dużo. Bułeczki wyśmienite!

    OdpowiedzUsuń
  3. bułeczki cudo myślę że smakują wyśmienicie. Muszę koniecznie takie upiec na niedzielne śniadanko.

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja się zastanawiam do czego użyć mąki żytniej... tadam takie proste, dzięki za ten przepis

    OdpowiedzUsuń