09 października 2014

Pyzy



   Pyzy znają chyba wszyscy.
Podawane są na różne sposoby.

   Składniki:

-2 kg surowych ziemniaków
-60 dkg ugotowanych ziemniaków
-20 dkg surowego lub wędzonego boczku
-cebula
-sól
-olej


   Ziemniaki gotowane przepuszczamy przez maszynkę lub zgniatamy w prasce.


   Surowe ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach tarki lub w maszynie.


   Odciskamy przez gazę.


   Delikatnie zlewamy wodę a krochmal dodajemy do masy ziemniaczanej.


   Łączymy obie masy ziemniaczane i dokładnie wyrabiamy.


   Formujemy małe kuleczki. Palcem robimy wgłębienia.


   Cebulę i boczek kroimy w kostkę.


    Na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulę,


dodajemy boczek i podsmażamy do zrumienienia skwarek.


   Zagotowujemy wodę, solimy, dodajemy odrobinę oleju i wkładamy porcjami nasze pyzy.


   Gotujemy 7 minut na niewielkim ogniu od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Zbieramy łyżką cedzakową.


   Polewamy skwarkami i podajemy z surówką lub


zalewamy rosołem.

   W każdym wydaniu smakują rewelacyjnie.


Smacznego!














3 komentarze:

  1. Mniam, pyszny, domowy, sycący obiadek - takie lubię:) zapraszam do siebie na zupę kalafiorową i paszteciki:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszamy na wersję pyz podsmażanych.Będzie nam miło:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Myy ale pyszne :) jak ja dawno ich nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń