Pojawiły się ogórki gruntowe a więc pora na mała odmianę - ogórki małosolne.
Świetne do każdego obiadu, do kanapek a zwłaszcza do chleba ze smalcem
a także do wszelkich potraw z grilla.
Składniki:
-ogórki gruntowe ( ilość zależna od potrzeb ) na naszą porcję ok. 2 kg
-2 l wody
-4 łyżki soli
-kilka ząbków czosnku
-po kilka liści wiśni i czarnej porzeczki
-korzeń chrzanu
-gałązki kopru
Ogórki myjemy i obcinamy końcówki.
Układamy w słoju.
Dodajemy liście, chrzan, koper i czosnek.
Wodę z dodatkiem soli zagotowujemy i wrzątkiem zalewamy ogórki.
Zamykamy słój i czekamy ok. 1 dzień. Już wtedy gotowe będą do spożycia.
W ten sam sposób przygotować możemy ogórki kiszone na zimę.
Smacznego!
A u nas jak zwykle nie ma ogórków. Polowanie czas zacząć!
OdpowiedzUsuńZapomniałabym tak jak i Wy ;) Listki, chrzan i koper warto mieć cały rok. Zbieramy na zapas, suszymy i ogórki małosolne mamy na zawołanie. Wiem co mówię, bo listków z największej działki świata mam jeszcze spory zapas :D
OdpowiedzUsuńCenna uwaga-bardzo dziękujemy:)O listkach warto pomyśleć już teraz,bo są młode i aromatyczne.Ususzone i przechowane w szczelnym naczyniu nie tracą na wartości.Pozdrawiamy:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, do tego chlebek z domowym smalczykiem , myy , smaki z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je, ale sama jeszcze nie robiłam, może w tym roku się skuszę:)
OdpowiedzUsuńUlubione ogórki mojego męża:)Już niedługo będzie można skorzystać z przepisu:)
OdpowiedzUsuńЯ хотела бы поесть
OdpowiedzUsuńTe ogórki mają podwójne zastosowanie, w sobotę jako zagryzka, a w niedzielę woda z ogórków na dolegliwości po sobocie
OdpowiedzUsuńTeż lubię takie ogórki, tylko zastanawia mnie, że w przepisie nie ma nic o groszku, a w słoiku groszek jest. To do wyboru? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńHe, he, he...To nie jest groszek. To faktura szkła na słoju, ale faktycznie na fotografii można zobaczyć groszek. Teraz to i my go widzimy :)
OdpowiedzUsuń