26 marca 2014

Pierogi w rosole




   Pierogi w rosole to propozycja na jednodaniowy obiad.

Przygotowujemy składniki na rosół, czyli:
-ok. 3 l wody
-seler, por, pietruszka
-marchewka
-kilka suszonych grzybów
-kilka ząbków czosnku
-opalona cebula
-ziele angielskie, listek laurowy
-sól, pieprz



   Do pierogów potrzebujemy farsz, który zrobimy z gotowanego w rosole ok. 1/2 kg mięsa wieprzowego
 i 2 ćwiartek z kurczaka.

Na ciasto:
-3 szklanki mąki ( ok. 1/2 kg )
-4 jajka
-5 żółtek


   W przygotowanej wodzie z warzywami ok. 1 godzinę gotujemy mięso.


   Wyciągamy mięso, cebulę, czosnek i pół marchewki.
Po ostudzeniu ćwiartki obieramy z kości.


   W maszynce mielimy mięsa, marchewkę, cebulę i czosnek.
Dodajemy jedno jajko, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dokładnie wyrabiamy farsz.


   Do mąki dodajemy jajka i żółtka i zagniatamy ciasto.
Wstawiamy je na 20 minut do lodówki.


   Rozwałkowujemy cienko ciasto i wycinamy kółka lub paski na pierogi.
Technika dowolna.
Na ciasto nakładamy farsz.


   Formujemy pierogi.
Kształt i wielkość do wyboru.



   Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody a kiedy wypłyną na powierzchnię,
zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut.


   Zbieramy je łyżką cedzakową i przekładamy do przygotowanego rosołu.
Gotujemy ok. 10 minut.


Gotowe.


Smacznego!















4 komentarze:

  1. Rosół-rewelacja! A jeszcze pierożki! Uczta "bogów".Dzięki za fajny pomysł na obiad. Pozdrawiamy. C i Z

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie słyszała o pierogach w rosole. :) Bardzo podoba mi się taka propozycja! :) Zapisuję. Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam rosołu z pierogami. Twoja propozycja wygląda mega smacznie.Zrobiłam się głodna patrząc; ).Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń