18 stycznia 2014

Kotlety z karkówki w panierce



   Wyglądają jak kotlety schabowe, ale smakują zupełnie inaczej.
Karkówka w panierce jest mięsem wilgotnym, kruchym i chrupiącym.

Składniki:

-kilka plastrów karkówki ( my mamy 3 plastry )
-2 jajka
-3 ząbki czosnku
-4 łyżki mleka
-3 łyżeczki mąki pszennej
-przyprawa barbecue i sól
-olej
-bułka tarta lub płatki kukurydziane do panierki


   Karkówkę układamy na desce do krojenia i owijamy folią spożywczą.


   Ponieważ karkówka jest delikatna rozbijamy ją dłonią.


   Kotlety posypujemy z obu stron przyprawą barbecue i solą, na wierzch układamy plasterki czosnku, skrapiamy olejem i odstawiamy na co najmniej godzinę.


   Jeśli na panierkę wybierzemy płatki kukurydziane musimy je rozdrobnić. 
Najlepiej wsypać je do woreczka foliowego i użyć wałka. 


   Roztrzepujemy 2 jajka, dodajemy odrobinę przyprawy barbecue i soli, dosypujemy mąkę
i mieszamy. Dolewamy mleko i gotowe.


   Przygotowanym ciastem jajecznym zalewamy kotlety tak, aby ciasto dostało się też pod spód.


   Namoczone w cieście kotlety przenosimy na talerz z panierką, potem moczymy w cieście
i jeszcze raz w panierce.


    Tak panierowane kotlety układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy na 
średnim ogniu kilka razy obracając.


   Świetnie smakują z surówką z marchewki i marynowanymi opieńkami.


Smacznego!










1 komentarz: