26 maja 2015

Wołowina w ciemnym sosie



Dla odmiany wołowina w sosiku, z ziemniaczkami i surówką.

   Składniki:

-mięso wołowe - ok. 0,7 kg
-sól, pieprz
-płatki słodkiej czerwonej papryki
-czosnek niedźwiedzi
-świeża lub mielona kolendra
-olej
-łyżka masła
-2 łyżki sosu sojowego
-łyżeczka mąki kukurydzianej
-woda



Mięso kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. i rozbijamy.


Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem niedźwiedzim,
skrapiamy olejem i odstawiamy na ok. 2 godziny.


Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i masła,
układamy mięso i na małym ogniu delikatnie podsmażamy z obu stron.

Dolewamy szklankę wody i sos sojowy, przykrywamy i dusimy ok. 45 minut.

Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy w 1/3 szklanki wody,
dolewamy do mięsa, mieszamy, dodajemy kolendrę,
przyprawiamy do smaku i dusimy jeszcze przez chwilę.



Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Tutaj nawet pozornie "zwykły" obiad wygląda obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak kawał mięcha, lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wpraszam się na taką pyszną wołowinkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny pomysł na obiad ^^ choć za mięsem za bardzo nie przepadam to raz na jakiś czas takim obiadem bym nie pogardził :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny obiadek. Aż zrobiłam się głodna :-)

    OdpowiedzUsuń