19 czerwca 2019

Pizza z tuńczykiem



Tym razem polecamy pizzę z tuńczykiem.
Bardzo nam smakuje i mamy nadzieję, 
że też ją polubicie.

      Składniki:

   -puszka tuńczyka w kawałkach w oleju lub wodzie
   -duża cebula
   -sos do pizzy
   -8-10 plastrów żółtego sera
   -2 ogórki kiszone
   -3-4 papryczki macedońskie lub podobne
   -na ciasto:
                   1 dkg drożdży
                    1/2 łyżeczki cukru
                    1/2 łyżeczki soli
                    150 ml wody
                    2 szklanki mąki pszennej
                    1 łyżka oleju
                    2 dkg stopionego masła


Do drożdży dodajemy cukier i połowę ciepłej wody,
mieszamy, dodajemy 3 łyżki mąki,
mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.




Cebulę kroimy w drobną kostkę.


Delikatnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.


Ogórki kroimy w cienkie plastry.


Z papryczek usuwamy nasiona i kroimy w drobną kostkę.



Do rozczynu wlewamy pozostałą wodę,
dodajemy sól, olej i mieszamy.
Stopniowo dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto.

Na końcu dodajemy roztopione masło, wyrabiamy
i odstawiamy do wyrośnięcia.


Z puszki tuńczyka zlewamy olej.


Ciasto wyrosło.


Przekładamy na papier do pieczenia posypany mąką.


Rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę.


Smarujemy sosem.
( przepis na sos do pizzy na naszym blogu )


Nakładamy cebulkę,


kawałki sera,


tuńczyka, papryczkę,


plastry ogórka,


przykrywamy kawałkami sera


i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C
na ok. 15 minut.



Pizza gotowa.


Wystarczy dodać sos czosnkowy lub ketchup
lub jedno i drugie.


Smacznego !


















11 czerwca 2019

Kalafior z piekarnika



Proponowany przez nas kalafior może być wykorzystany do obiadu
np. z kotletem mielonym, schabowym lub kurczakiem.
Można też podać go jedynie z sosem czosnkowym
i też smakuje rewelacyjnie.

   Składniki:

-kalafior
-2 łyżki płynnego masła
-przyprawy harissa, do mięs lub inne ulubione
-sól


Kalafiora kroimy.


Układamy na blaszce z papierem do pieczenia.


Delikatnie i tylko z jednej strony smarujemy masłem.


Posypujemy przyprawami.


Wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 st. C
i pieczemy przez 15 minut.



Obiadek gotowy.


Smacznego !








19 maja 2019

Rolady z filetów z nóżek kurczaka




Proste w przygotowaniu, delikatne i niezwykle smaczne rolady.
Filety z nóżek kurczaka zwykle są mniejsze, ale nam tym razem
trafiły się giganty. Poradziliśmy sobie.

   Składniki:

-filety z nóżek kurczaka
-marchew
-natka pietruszki
-przyprawy : harissa, masala, czosnek granulowany, sól
-woda
-mąka kukurydziana
-słodka śmietanka


Filety z obu stron obsypujemy przyprawami.


Marchew kroimy w słupki.


Marchew układamy na filetach.


Zwijamy rolady i spinamy wykałaczkami.

Pozostawiamy na ok. godzinę.


Do głębokiej patelni wlewamy wodę do 1/3 wysokości i zagotowujemy.

Do trzech łyżek słodkiej śmietany dodajemy 2 łyżki mąki ryżowej
i odrobinę wody.
Mieszamy i przelewamy do patelni.

Mieszamy do zgęstnienia sosu.


Układamy rolady, przykrywamy i dusimy na małym ogniu
przez ok. 15 minut.
Po tym czasie tymi samymi przyprawami przyprawiamy sos.

Dusimy jeszcze przez 45 minut,
co pewien czas obracając rolady.



Tuż przed końcem posypujemy natką pietruszki.


Gotowe.


Smacznego!




19 stycznia 2019

Pieczeń z soczewicą



Pieczeń, którą dziś proponujemy można wykorzystać na gorąco do obiadu,
ale równie dobrze smakuje na zimno.

   Składniki:

-1 kg mielonej łopatki
kurczak zagrodowy ok. 1.5 kg
- szklanka czerwonej soczewicy
- 1/3 szklanki owsianych płatków górskich
- 2 jajka
- kostka rosołowa
- sól, pieprz
- szczypta kozieradki
- tymianek
- czosnek niedźwiedzi
- 1 -2 ząbki czosnku
- przyprawy: harissa, tandoori masala




Kozieradkę rozdrabniamy.


Soczewicę zalewamy dwiema szklankami gorącej wody.

 Dodajemy kostkę rosołową
i gotujemy na małym ogniu, aż osiągnie konsystencję papki
i studzimy.


Z kurczaka zdejmujemy skórę
a mięso oddzielamy od kości.


Mięso kroimy na kawałki i delikatnie solimy.


Ścieramy czosnek.


Do mielonego mięsa dodajemy soczewicę, czosnek i jajka.


Dodajemy sól.pieprz, kozieradkę, tymianek, czosnek niedźwiedzi,
przyprawę harissa i dokładnie mieszamy.


Dodajemy płatki owsiane i mieszamy.


Dodajemy mięso z kurczaka i mieszamy.


Odstawiamy na ok. pół godziny.


Skórę z kurczaka odwracamy na wewnętrzną stronę i przyprawiamy masalą.

Ponownie odwracamy na zewnętrzną stronę.


Skórę napełniamy przygotowanym mięsem
i posypujemy masalą.


Układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową
skropioną olejem.


Przykrywamy folią aluminiową i zawijamy mocno brzegi,
tworząc szczelny pakunek.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C
i pieczemy z termoobiegiem 90 minut.


Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy wierzchnią folię
a na kurczaka nakładamy kilka kawałków masła.


Ponownie wstawiamy do piekarnika na 30 minut.


Gotowe.







Smacznego!




















06 stycznia 2019

Herbatka na niemoce wszelkie




..., czyli na przeziębienie, zły nastrój i niemoce wszelkie.


   Składniki:

- 1 torebka czarnej herbaty
-350 ml wody
-100 ml mleka
-4 ziarenka pieprzu
-4-5 szt. zielonego kardamonu lekko potłuczonego
-mały kawałek cynamonu
-3 plasterki świeżego imbiru
-miód do smaku



Wszystkie składniki, oprócz herbaty i miodu zagotowujemy
i gotujemy na minimalnym ogniu przez 10 minut.



Zdejmujemy z ognia i na 1 minutę dodajemy herbatę.

Słodzimy miodem według uznania.




Podajemy w jak najbardziej fikuśnych szklaneczkach, dla poprawy nastroju :)

Dobre ciasteczko jak najbardziej wskazane.

Indyjskie kobiety podają tę herbatkę przy ploteczkach,
aby im humory dopisywały a plotki były wesołe :)))


Smacznego!



16 grudnia 2018

Boże Narodzenie 2018





     Niech to będą piękne, szczęśliwe i rodzinne Święta
a Nowy Rok przyniesie zdrowie i same dobre dni.

     Pozdrawiamy serdecznie :)