sobota, 27 czerwca 2020

Ciasteczka migdałowe



Ciasteczka z trzech składników:

 -500 g mielonych migdałów
 -300 g cukru pudru
 -3 białka
 -kilka kropli aromatu migdałowego


Mieszamy cukier z migdałami.
Dodajemy aromat.


Białek nie ubijamy, tylko mieszamy do spienienia.


Dodajemy do migdałów i zagniatamy.



Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego lub większe
i układamy na blaszce z papierem do pieczenia.

Delikatnie spłaszczamy.


Pieczemy 5 - 7 minut do delikatnego zrumienienia
w temperaturze 160 st. C.




Smacznego!



18 komentarzy:

  1. Jacież, Maminku, zaszalałeś! Pół kilo migdałów?! Rozpusta jak na święta :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam... jakie smaczne i zdrowe ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich ciasteczek jeszcze nie jadłam. Wyglądają trochę jak bułeczki :D
    Jestem ciekawa jak smakują :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, pyszne ciasteczka, podoba mi się, że bez mąki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyszły, ale coś od siebie podpowiem... Jeśli ktoś ma likier Amaretto to warto dodać kieliszek do ciasta, będzie się trochę lepiło do rąk, wtedy ręce lekko zwilżamy wodą, a dalej ciastka robimy jak w przepisie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetna podpowiedź. Bardzo dziękujemy :) buziolki❤️

      Usuń
  6. Pyszności. Uwielbiam takie ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne, domowe ciasteczka. Takie lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ooo bardzo prosty przepis:) takie lubię;D

    OdpowiedzUsuń
  9. te ciasteczka muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. Polecam. Jeśli masz likier amaretto to dodaj kieliszek do ciasta:)

      Usuń
  11. bardzo sympatycznie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasteczka zrobię na święta.Poszukam tylko migdałów w sensownej cenie.Pomysł świetny,do realizacji(już sobie zapisałam).

    OdpowiedzUsuń