Babka twarogowa jest dobrą dekoracją stołu.
Składniki na kruszonkę:
-1/2 szklanki mąki
-2 łyżki cukru
-3 dkg margaryny
-1 żółtko
-łyżka kakao
-1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-aromat rumowy
Wszystkie składniki skruszamy w palcach na drobniutką kruszonkę.
Formę o średnicy ok. 24 cm z kominem smarujemy tłuszczem i obsypujemy kruszonką.
Składniki na babkę:
-60 dkg twarogu
-4 jajka oraz białko od kruszonki
-3/4 szklanki cukru
-5 dkg masła
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-garść rodzynek
-aromat śmietankowy
Twaróg mielimy.
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem.
Dodajemy twaróg i miksujemy.
Dodajemy stopione masło, następnie mąkę ziemniaczaną i dokładnie miksujemy.
Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką, dodając na końcu rodzynki.
Masę przekładamy do przygotowanej formy, wierzch posypujemy kruszonką i wstawiamy
do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C na ok. 35-40 minut.
Babka gotowa. Po kilku minutach wyjmujemy z formy.
Możemy ją udekorować w dowolny sposób.
Smacznego!
Podoba mi się ;D
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:) takiej babki jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy.Babka warta upieczenia.Pozdrawiamy cieplutko:)
OdpowiedzUsuńTo co? Albo gołąbki...albo babka....Hahaha :)
OdpowiedzUsuńNa pewno spróbuje
Buziaki
Nasza propozycja - gołąbki na obiad a babka na deser:)Pozdrawiamy cieplutko:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńRewelacja Maminku :) takie rzeczy smakują najlepiej
OdpowiedzUsuńDużo słoneczka i uśmiechu.
Kasine bziki