27 lutego 2015

Łosoś w chrupiącej panierce



   Soczysty i delikatny łosoś w chrupiącej panierce z bułki tartej i mielonego lnu.

   Składniki:

-filet z łososia bez skóry
-bułka tarta z lnem
-sól, pieprz
-czosnek niedźwiedzi
-2 jajka
-olej do smażenia


Łososia kroimy na porcje.


Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim.


Jajka roztrzepujemy, dodajemy odrobinę soli i pieprzu.
Łososia panierujemy w panierce, jajku i ponownie w panierce.


Smażymy na patelni z olejem na średnim ogniu.



Zdejmujemy i układamy na talerzu z ręcznikiem papierowym do odsączenia.


Możemy podać z kluseczkami gryczanymi i pieczonymi buraczkami z sosem chrzanowym.


Smacznego!


Pieczone buraczki z sosem chrzanowym



   Upieczone buraczki z sosem chrzanowym są dobrym dodatkiem do mięs, ryb
i wszelkich dań obiadowych.

   Składniki:

-czerwone buraczki
-200 ml śmietany słodkiej 30%
-2 łyżki tartego chrzanu
-sól
-pieprz
-sok z cytryny
-cukier
-łyżeczka mąki pszennej
-100 ml wody


   Buraczki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. C
przez ok. 90 minut.
   Zdejmujemy skórkę, kroimy w plasterki, słupki lub kostkę.



Polewamy przygotowanym sosem chrzanowym:

-śmietanę zagotowujemy
-dodajemy chrzan
-przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, ewentualnie cukrem
-mąkę rozprowadzamy w zimnej wodzie
-stopniowo dolewamy do sosu, ciągle mieszając aż do uzyskania
  wymaganej konsystencji

Sos można wykorzystać zarówno na ciepło jak i na zimno.



Smacznego!

Kluseczki gryczane



   Ziemniaczane kluseczki z mąką gryczaną.

   Składniki:

-ok. 1 kg ziemniaków
-1 szklanka mąki gryczanej
-łyżka masła
-łyżka maki ziemniaczanej
-sól
-olej


Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Odcedzamy, zgniatamy tłuczkiem, dodajemy masło.


Dodajemy mąkę gryczaną i ziemniaczaną i wyrabiamy.



Dzielimy na części.


Formujemy wałeczki, nacinamy i dzielimy na kluseczki.



Gotujemy w osolonej wodzie z odrobina oleju do momentu wypłynięcia.
Odławiamy i gotowe.
Możemy podawać zamiast ziemniaków, z sosem lub skwarkami.


Smacznego!


21 lutego 2015

Wołowina z pieczonym naleśnikiem i zielonym groszkiem



   Proponujemy inną wersję naleśnika, bardzo wyrośniętą, pieczoną w piekarniku,
z dodatkiem duszonej wołowiny i słodkiego zielonego groszku.

   Składniki:

-ok. 35 dkg wołowiny
-2 marchewki
-45 dkg mrożonego zielonego groszku
-ząbek czosnku
-ok. 5 dkg masła
-12 dkg mąki oraz 2 łyżki do sosu
-3 jajka
-275 ml mleka
-150 ml oleju
-sos sojowy
-sól. pieprz


   Wołowinę gotujemy z dodatkiem warzyw, jak na rosół.


   Po 10 minutach wyjmujemy z rosołu marchewki. Pół jednej z nich kroimy w plastry
a resztę w kostkę. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę.


   Ugotowane mięso kroimy w cienkie plasterki.


   Na patelni rozgrzewamy połowę masła, dodajemy połowę czosnku i plastry wołowiny.


   Chwilę smażymy i posypujemy mąką ( 2 łyżki ).


Podlewamy rosołem ( ok. 1 szklanka ).
Dodajemy sos sojowy ( ok. 2 łyżki ) i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.


   Zawartość patelni przekładamy do rondelka, dodajemy plasterki marchewki i dusimy
na maleńkim ogniu przez ok.20 minut. W razie potrzeby dolewamy rosół.


   Groszek wrzucamy do gorącej, osolonej wody.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5-7 minut.
Odcedzamy.


   Na patelni roztapiamy pozostałe masło, dodajemy pozostałą połowę czosnku,
  marchewkę i groszek. Mieszamy i podsmażamy ok. 3 minuty.



   Do naczynia żaroodpornego lub blaszki wlewamy olej.


   Wstawiamy na 7 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 st. C.


   W tym czasie do przesianej mąki wbijamy jajka, mieszamy, solimy, dolewamy mleko
i dokładnie miksujemy na wolnych obrotach.



   Wysuwamy z piekarnika naczynie z olejem, wlewamy ciasto i wsuwamy ponownie 
do piekarnika na 15-20 minut.


Naleśnik gotowy.


   Wystarczy pokroić na porcje ( 4 ) , nałożyć plasterki wołowiny, polać sosem,
dodać groszek i delektować się niesamowitym smakiem.


Smacznego!

Teraz pora na upragniony urlop.
Mamy nadzieję, że wrócimy z nowymi inspiracjami z gór.



17 lutego 2015

Zapiekanka Maminka



   Zapiekanka w formie baby. Delikatne, kruche ciasto pizzowe a w nim kurczak
i warzywa.

   Składniki:

-filet z piersi kurczaka
-kawałek pora
-10 suszonych pomidorów
-5 dkg sparzonej pszenicy
-5 dkg żółtego sera
-3 jajka
-2 łyżki majonezu
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-sól, pieprz


   Pierś z kurczaka kroimy w kostkę.


    Ser ścieramy na grubych oczkach lub drobno kroimy.
Kroimy też pora i suszone pomidory.


   Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pokrojone warzywa, ser
i sparzoną pszenicę i dokładnie mieszamy.


Dodajemy jajka i mieszamy.


Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.


Dodajemy majonez, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Odstawiamy na czas przygotowania ciasta.




   Składniki na ciasto:

-ok. 2,5 szklanki mąki
-szklanka ciepłej wody
-2 dkg drożdży
-1/2 łyżeczki cukru
-szczypta soli
-2 łyżki oleju

-sos pomidorowy


   Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy połowę wody i 1/2 szklanki mąki,
mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

   Dodajemy sól, pozostałą wodę, stopniowo mąkę a na koniec olej.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.


   Przygotowujemy natłuszczoną formę.
Z ciasta formujemy placek, nieco większy od średnicy formy.
Na środku wycinamy otwór na komin.


Ciastem wykładamy formę.


Wnętrze smarujemy sosem pomidorowym.


Wykładamy przygotowane wcześniej mięso z warzywami.


Zakładamy brzegi ciasta do środka, nakłuwamy widelcem


i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 60 minut.



Wyjmujemy z formy i gotowe do dzielenia na porcje.



Smacznego!