23 stycznia 2024

Sernik bez sera

 


Pieczony i wychwalany przez córkę.
Delikatny, puszysty i soczysty.
Postanowiliśmy spróbować, efekt może zadziwić.
Polecamy.

     Składniki: 

   -80 dkg jogurtu greckiego
   -7 jajek
   -1,5 szklanki cukru
   -szklanka oleju
   -2 budynie śmietankowe
   -3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
   -wanilia


     Spód może być dowolny, u nas kruche ciasto:

   -szklanka mąki
   -1/4 szklanki cukru pudru
   -5 dkg masła
   -1 jajko
   -1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
   -wanilia


Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto.


Rozwałkowujemy na cienko.


Wykładamy spód blaszki.
U nas blaszka o wymiarach 24x24x7,5 cm.
Jeśli będzie to blaszka okrągła, powinna mieć średnicę 
minimum 28 cm.


Oddzielamy żółtka od białek.


Do żółtek dodajemy szklankę cukru i wanilię.


Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę.
Dodajemy 1/2 szklanki cukru i ubijamy.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ubijamy.


Miksujemy żółtka z cukrem,
dodajemy budyń i delikatnie miksujemy.

Dodajemy olej i delikatnie miksujemy.

Dodajemy jogurt i delikatnie miksujemy,


Dodajemy pianę z białek, mieszamy
i przelewamy do blaszki.


Pieczemy 60 minut w temperaturze 170 st. C.


Po upieczeniu zostawiamy w blaszce do wystudzenia.


Gotowe.



Smacznego!




























67 komentarzy:

  1. Jak pięknie wyrósł. Robiłam taki sernik i rzeczywiście był pyszny. Zrobię twoją wersję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak,rośnie pięknie! Miałam wrażenie, że opuści blaszkę i pójdzie zwiedzać piekarnik:)

      Usuń
  2. Ciasto wygląda naprawdę smakowicie, bardzo chętnie wypróbuję przepis :))
    Uściski serdeczne Maminku, Agness<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję:)
      Polecam bo smakuje nieziemsko:)
      Pozdrawiam cieplutko i ściskam serdecznie 🤗

      Usuń
  3. Doceniam bardzo to, kochana, że u Ciebie jest wszystko opisane krok po kroku, łącznie ze zdjęciami.
    Ostatnio podobny sernik robił mój mąż (bo to on u nas szaleje w kuchni), ale zrobił z normalnego jogurtu, nie greckiego... i niby sernik wyszedł, ale po wyjęciu z piekarnika usiadł i zrobił się z niego płaski placek :) Zjedliśmy, bo był smaczny, ale nie wyglądał tak pięknie jak Twój. Pokazałam mu Twoje zdjęcia i już wiem, że będzie próbował ponownie, na podstawie Twojego przepisu :)
    Buziaki dla Ciebie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję:)
      Przyjęliśmy taką formułę prezentowania przepisów bo sami też lubimy wiedzieć i widzieć:)
      Fotki dają możliwość oceny czy to co robię wygląda tak jak powinno.
      Dla wprawionych pewnie to nie ma znaczenia ale jak coś robi się pierwszy raz, to na pewno pomaga.
      Ten sernik nas zachwycił. Na świeżo smakuje jak lekka pianka ale już taki z lodówki to sernik wiedeński:)
      Mężowi życzę udanego wypieku a Wam obojgu pyszności przy kawie:)
      Buziaki gorące 😘

      Usuń
  4. Ależ on wygląda. Dawno temu piekłam sernik bez sera ze zwykłego jogurtu. Był pyszny. Niestety gdzieś wyparował przepis, a tu proszę takie cudo. Z pewnością już w sobotę będę próbowała upiec. Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bo warto spróbować:)
      Pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  5. Najpierw mnie zmroziło... sernik bez sera?? Ale gdy przeczytałam przepis, to stwierdziłam, że sama chętnie bym skonsumowała!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak,może zdziwić:)
      Ale jak widać może być sernik bez sera:)

      Usuń
  6. Kochana! Przepiękny sernik! Widać że puchaty. Aż ślinka cieknie na jego widok 🤤 chętnie podstawiłabym talerzyk 🙂
    Gorące pozdrowienia 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) dla Ciebie taki sernik to żaden problem:) doskonale znam Twoje zdolności 🙂
      Pozdrawiam cieplutko 😘

      Usuń
  7. Wspaniały i jak pięknie wyrośnięty! 😍
    Wygląda jak z najlepszej cukierni. Podoba mi się taki serniczek na jogurtach greckich.
    Zrobię go koniecznie :))
    Przesyłam ciepłe uściski 🤗🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 😘
      Sernik polecam! Rośnie pięknie i ma się wrażenie, że zaraz ucieknie z formy ale potem robi stop i tylko się zapieka:)
      Udanego wypieku:)
      Pozdrawiam cieplutko 😘❤️

      Usuń
  8. Już mi ktoś ze znajomych polecał podobny przepis, a skoro tak pięknie wygląda na zdjęciach, to chyba wypróbuję, zwłaszcza, że uwielbiam serniki wszelkiej maści. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Upieklam... I innego juz piec nie bede, serio, miekki, soczysty, poza tym jaka ilosc! Balam sie ze mi wyjdzie z blachy, a blache mam konkretna. Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooooo😀
      I to jest najlepsza rekomendacja🤗
      Cała prawda o serniku bez sera:)
      Dzięki Majciu😘❤️

      Usuń
  10. Pyszna propozycja. Niedawno robiłam coś podobnego, skyrnik. Wykorzystałam skyry waniliowe. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:)
      Myślę, że jest jeszcze wiele ciekawych pomysłów,których nie znamy:)

      Usuń
    2. PS Piszę w nawiązaniu do komentarza na moim blogu. Wszystkiego najlepszego! Też jestem z początku lutego. Będę świętować w najbliższy weekend. ;)

      Usuń
    3. Dziękuję:) to bardzo miłe:)
      Czyli mamy kolejnego Wodnika:)
      Będę pamiętała:)

      Usuń
  11. Sernik bez sera? Brzmi jak wyzwanie :D
    Musze je podjąć, robiłam sernik może 2-3 razy w życiu i nigdy mi nie wyszedł. Może to będzie dla mnie odpowiednia opcja, taka, z którą sobie poradzę :) Choć lubię słodkości, to jakoś nie wszystkie mi w kuchni wychodzą, jednak nigdy się nie poddaję :) Dziękuję za fantastyczną inspirację!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie, że się nie zrażasz i tak trzymaj:) mnie też nie zawsze wszystko wychodzi ale co tam:)
      Wierzę, że następnym razem się uda:)
      Córka też mówi, że nie ma ręki do ciast a to jej się udaje:)
      Próbuj 😘

      Usuń
    2. Dziękuję :) Myślę, że nie warto się poddawać, no bo jak inaczej mam się nauczyć? :D Dziesięć ciast zepsuję, ale za jedenastym podejściem mi się uda. Oczywiście szkoda czasu, składników itd. no ale zależy mi na tym by umieć upichcić coś samej. Chciałabym umieć dla mojego synka, jeszcze jest w brzuszku no ale kiedyś będzie chciał na pewno zjeść mamine ciasto, do tego czasu muszę się podszkolić :D

      Usuń
    3. Klaudia
      Super podejście! Metodą prób i błędów dojdziesz do takiej wprawy, że sama siebie zaskoczysz:)
      Rodzinka się powiększy i będzie jeszcze większa:)motywacja żeby zrobić coś ekstra. Taki urodzinowy torcik zrobiony przez mamę jest najlepszy:)
      Jestem przekonana, że zobaczę u Ciebie na blogu Twoje wypieki:)
      Jesteś uparta,dasz radę!
      Pozdrawiam cieplutko 😘

      Usuń
    4. Dziękuję za słowa wsparcia, wiele dla mnie znaczą!
      Życie jest po to, by czegoś od siebie wymagać i dążyć do udoskonalenia umiejętności. Nie bez powodu mówi się, że "nauka to potęgi klucz" i "człowiek uczy się całe życie" :D

      Usuń
    5. A ćwiczenie czyni mistrzem:)
      Zawsze wspieram bo wiem, że najgorszym rozwiązaniem jest zwatpienie i poddanie się. Ale Ciebie to nie dotyczy bo Ty chcesz i jesteś uparta:)
      Pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  12. Dziękuję za ten przepis, kiedys coś słyszałam o tym serniku ze jest wyjątkowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wyjątkowy,to prawda:)

      Usuń
    2. chętnie skorzystam z receptu jak tylko będę miała możliwość

      Usuń
  13. Prezentuje się smakowicie :D
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Sernik bardzo smacznie się prezentuje :D
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ha! Gdybym nie znała Maminka, to powiedziałabym, że "tam MUSI być ser", bo jogurt nie może tak wyrosnąć! No i ten rozpływający się w ustach kruchutki spód... I o ileż mniej kalorii (jeśli ktoś się w ogóle tym przejmuje, ja nie;-). Buziaki kochana, jużem się wywojażowała i wysłużyła społecznie, wracam do czilautu na blogach ;-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domyślałam się, że włączyło się Marzyni albo wojażowanie albo zajęcia społeczne bo to przecież ten typ co to minuty nie może mieć wolnej:)
      Szczerze,to ja też nie wierzyłam, że jogurt tak urośnie ale skoro obie córcie zapewniały, to trzeba było spróbować:) to jest rewelacja!
      Polecam:)
      Buziaki gorące 😘

      Usuń
  16. Świetny ten sernik bez sera. Zazdroszczę, na pewno był pyszny, a przynajmniej na taki wygląda. Chyba kiedyś wypróbuje Maminku :) Przytulasy z Krakowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję:)
      Jeśli się zdecydujesz,przekonasz się, że jest naprawdę pyszny:)
      Pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  17. W sumie już dawno chciałam przygotować sernik z jogurtu greckiego, ale jakoś nie miałam przepisu i to odwlekałam. Ale teraz to się chyba zmieni.

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie jestem wielką fanką sernika, ale możliwe, że taki bez sera właśnie by mi podszedł. Muszę koniecznie spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  19. O, super! Jakaś inna wersja sernika, chętnie wypróbuję :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, że budzi wątpliwości ale naprawdę warto spróbować bo jest pyszotny:)

      Usuń
  20. Takiego przepisu nie znałam. Chętnie wypróbuje bo wygląda pięknie. I smakuje równie. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  21. Takiego sernika jeszcze nie jadłam! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo jestem ciekawa, jak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaku niestety nie da się opowiedzieć, trzeba upiec i spróbować:)
      Mogę zapewnić, że warto!

      Usuń
  23. Sernik wyszedł idealnie, takim sernikiem na pewno nie pogardzę :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Super wszystko pokazane i opisane :)
    Uwielbiam sernik. To taka klasyka wśród ciast. Wygląda pysznie!
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję:)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    2. Wszystkiego dobrego! Zdrowych, radosnych i spędzonych w gronie rodzinnym Świąt Wielkanocnych :)

      Usuń
    3. Dziękujemy za życzenia:)
      Wszystkiego dobrego życzymy:)

      Usuń
    4. Bardzo dziękuję:) Cudownego weekendu! Pichcisz obecnie coś pysznego? :)

      Usuń
  25. Uwielbiam serniki, a tu taka inna wersja tylko dosyć sporo cukru ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukru jest sporo ale w całym serniku:) w małej porcji jest w sam raz:)
      Spróbuj,polecam i pozdrawiam:)

      Usuń
  26. O takim serniku jeszcze nie słyszałam, a jestem ich wielką fanką! Koniecznie muszę spróbować! <3 Wygląda obłędnie! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nasz ulubiony sernik. Żeby poznać ten smak ,trzeba go upiec. Nie ma innej metody:)
      Polecam:)

      Usuń
  27. Bardzo ciekawy przepis. Może być niezwykle lekki, puszysty.

    OdpowiedzUsuń