niedziela, 10 września 2017

Filety z udek kurczaka z warzywami



Proponujemy uniwersalne wydanie mięsa z warzywami.
Tak przygotowane filety z udek kurczaka można podawać
z ryżem, kaszą, makaronem, ziemniakami lub pieczywem.
Można też gulasz zapasteryzować w słoikach i zabrać ze sobą
na piknikowy wyjazd.

   Składniki:

-60 dkg filetów z udek kurczaka
-kilka marchewek
-2 papryki
-kawałek pora
-kilka ząbków czosnku
-puszki białej i czerwonej fasoli
-1 l przecieru pomidorowego
-olej
-sól, pieprz, kumin
-wędzona papryka
-przyprawy harissa, masala
-majeranek


Udka kroimy na kawałki.
Przyprawiamy i skrapiamy olejem.
Odstawiamy na czas przygotowania warzyw.


Paprykę kroimy na kawałki.


Marchew kroimy w półplasterki.


Pora kroimy w krążki, czosnek w kostkę.


Odsączoną fasolę przesypujemy do garnka.
Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy mięso.


Połowę mięsa przekładamy do garnka z fasolą
a do reszty dodajemy marchew, pora i czosnek.
Smażymy ok. 3 minuty.


Dodajemy paprykę i smażymy kolejne 3 minuty.


Dolewamy przecier pomidorowy, ok. 1/2 szklanki wody, 
zagotowujemy,



przelewamy do garnka z fasolą, przyprawiamy,
dodajemy majeranek i gotujemy ok. 15 minut.





Smacznego!













6 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy pomysł. Do tego praktyczny ponieważ można zamknąć w słoiczkach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie dania :) Super! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie słoiki wiele razy uratowały nam życie xD
    Super danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne danie, a takie słoiki są bardzo przydatne jak akurat nie ma zbyt dużo czasu na gotowanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dokładnie, wygląda bardzo pysznie, muszę na obiad zrobić w tym tygodniu bez dwóch zdań :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Somebody necessarily lend a hand to make seriously posts I would state.
    That is the very first time I frequented your website page and thus far?
    I amazed with the research you made to create this particular post amazing.
    Wonderful activity!

    OdpowiedzUsuń