Może na dziś a może na jutro,
pyszna golonka w kapuście.
Składniki:
-3 golonki
-1,2 kg kiszonej kapusty
-1 cebula
-5 dkg masła
-warzywa i przyprawy do rosołu
-sól, pieprz ziołowy i naturalny
-czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Cebulę kroimy w kosteczkę i delikatnie szklimy na maśle.
Golonki gotujemy do miękkości.
Kapustę zalewamy wodą i też gotujemy, aż zmięknie.
Odcedzamy, dodajemy podsmażoną cebulkę,
doprawiamy do smaku,
dodajemy mąkę ziemniaczaną
i dokładnie mieszamy.
Z ugotowanej golonki zdejmujemy skóry
i oddzielamy mięso od kości.
W naczyniu żaroodpornym na dno układamy warstwę kapusty,
na niej mięso z golonek, przykrywamy kapustą
i zalewamy rosołem do 2/3 wysokości naczynia.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 180 st. C
na 75 minut.
Gotowe.
Smacznego !