W sklepach i na targowiskach mnóstwo świeżych warzyw i owoców.
Warto wykorzystać ten czas na wiosenne potrawy.
My kupiliśmy młodą kapustę i zrobimy z niej bigosik i w następnym poście surówkę.
Zaczynamy od bigosiku.
Składniki:
-główka kapusty
-kawałek wędzonki
-2 kiełbaski
-2 marchewki
-2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
-przyprawa warzywna
-pieprz
-zielony koperek
-olej do smażenia
Do wody z dodatkiem przyprawy warzywnej wkładamy wędzonkę i obrane marchewki.
Gotujemy.
Marchewki wyjmujemy po 15 minutach a wędzonkę - gdy będzie miękka.
W tym czasie szatkujemy kapustę.
Kiełbaski i marchewkę kroimy w kostkę.
Do wody pachnącej wędzonką wrzucamy poszatkowana kapustę.
Kiełbaskę podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju.
Kiedy kapusta się sparzy dodajemy koncentrat pomidorowy, podsmażona kiełbasę
i obrane mięso z wędzonki.
Przyprawiamy do smaku, dosypujemy koperek i gotujemy na niewielkim ogniu
do zredukowania wody.
Z młodymi ziemniaczkami smakuje - mniam, mniam.
Smacznego!
taki najlepszy:)
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam taki bigosik :) serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMasz super pomysły Maminku :) Dodałam Cię do obserwacji bo przedtem nie zauważyłam że masz tę opcję. Kocham kapustkę pod każdą postacią. Jeszcze nie jadłam bigosu z młodej kapusty, trzeba wypróbować. Coś pysznego.
OdpowiedzUsuńKasią Dudziak, Kasinyswiat
Spróbuj a na pewno ugotujesz ten bigosik nie jeden raz:)
UsuńMłoda kapusta ma zupełnie inny smak. Koperek też robi swoje.
Polecam gorąco.
Polecam też surówkę z młodej kapusty.
Wystarczy:kapusta,jabłko,
marchewka,odrobina szczypiorku, sól i olej.
Naprawdę dobra!