Pieczemy babę drożdżową z rodzynkami.
Składniki:
-ok. 5 szklanek mąki
-1,5 szklanki ciepłego mleka
-5 dkg drożdży
-4 łyżki cukru
-2 jajka i 2 żółtka
-8 dkg masła lub margaryny
-5 dkg rodzynek ( można dodać troszkę żurawiny i suszonych moreli )
-aromat
-szczypta soli
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy połowę mleka i 3/4 szklanki mąki i mieszamy.
Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, wlewamy rozczyn, resztę mleka
i dodajemy jajka, szczyptę soli i aromat.
Wstępnie wyrabiamy ciasto, stopniowo dosypując pozostałą mąkę.
Wlewamy roztopione masło i wyrabiamy ciasto do momentu wchłonięcia masła.
Wsypujemy rodzynki(warto je wcześniej pokroić) i jeszcze raz zagniatamy.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Przekładamy ciasto na stolnicę i formujemy wałek.
Układamy w nasmarowanej tłuszczem formie z szerokim kominem.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Baba wyrosła:
Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i nastawiamy
temperaturę 160 st. C. Pieczemy ok. 25-30 minut.
Baba upieczona:
Wyjmujemy z formy i w zasadzie baba jest już gotowa.
Możemy ją polać lukrem i udekorować. Zyska na wyglądzie i smaku.
Smacznego!
Ale "baba"! Aż ślinka cieknie!I znowu mam co robić jutro,ale muszę "babę" upiec. Całuski! C
OdpowiedzUsuńNie ma wyjścia -"babę" upiec trzeba:)jest okazała i świetnie smakuje.Pozdrawiamy cieplutko:)
OdpowiedzUsuńpyszności :0 zjadłabym taka)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie baby ;)
OdpowiedzUsuńczy z tej porcji wychodzi taka jedna baba?
OdpowiedzUsuńTak. To duża baba :)
OdpowiedzUsuń