20 września 2014

Dynia w zalewie octowej



   Dynie już dojrzały, wybieramy najbardziej wybarwione i bez uszkodzeń.
Przygotujemy dyniowe kostki w słodko-kwaśnej zalewie, które są idealnym 
dodatkiem do mięs.

   Składniki:
-dojrzała dynia - ok. 2 kg
-700 ml wody
-250 ml octu
-2 szklanki cukru
-2 łyżki soli
-czosnek
-pieprz ziarnisty
-ziele angielskie
-gorczyca
-listek laurowy

   

   Dynię dzielimy na części.
Usuwamy nasiona i miękkie części.
Obieramy ze skóry.




   Kroimy w dość dużą kostkę.



   Zagotowujemy wodę z cukrem, solą i octem.
Wrzucamy pokrojoną dynię i gotujemy ok. 5 minut.
Przekładamy do słoików, do których wcześniej włożyliśmy po ząbku czosnku, ziele angielskie,
pieprz i gorczycę oraz listek laurowy.
Słoiki uzupełniamy zalewą, zakręcamy i gotowe.


Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz