17 kwietnia 2025

Roladki z piersi kurczaka z mięsem mielonym

 


Proponujemy roladki uniwersalne:
na ciepło do obiadu
lub
na zimno do kanapek.

       Składniki:

   -2 duże filety z piersi kurczaka
   -35 dkg mielonej łopatki
   -czerstwa bułka
   -jajko
   -przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, czosnek i cebula granulowana, harissa,
     szczypiorek liofilizowany
   -2 l bulionu warzywnego


Gotujemy bulion warzywny,
solimy do smaku i odcedzamy.


Mieszamy mięso z namoczoną bułką, jajkiem i przyprawami.



Filety nacinamy i rozbijamy.


Przyprawiamy z obu stron harissą i solą.


Nakładamy mielone mięso.


Zwijamy roladę.


Spinamy wykałaczkami.


Zawijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki.


Odwijamy z folii,
wkładamy do wrzącego bulionu
i gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 25 minut.


Wyjmujemy i gotowe.



Na ciepło do obiadu:


Na zimno, jako przekąska:


Smacznego!























09 lutego 2025

Sałatka z tuńczykiem

 


Prosta i smaczna sałatka z tuńczykiem.

     Składniki:

   -puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
   -15 dkg ugotowanego makaronu ( u nas z ciecierzycy )
   -4 ugotowane jajka
   -7 ogórków konserwowych
   -20 dkg ugotowanego zielonego groszku
   -kawałek pora
   -majonez, sól, pieprz


Ogórki kroimy w kostkę i odsączamy na ręczniku papierowym.


                                              Kroimy jajka.
                                     Jeśli dodajemy pora - kroimy go na drobno.


Łączymy wszystkie składniki.


Dodajemy tuńczyka.


Dodajemy majonez oraz sól i pieprz do smaku.


Mieszamy i gotowe.


Smacznego!















05 stycznia 2025

Kotlety mielone z indykiem

 


Dziś zmieszamy mielone mięso z łopatki wieprzowej
z krojonym filetem z piersi indyka.
Wychodzą z tego połączenia pyszne, mozaikowe kotlety.

     Składniki:

   -80 dkg fileta z piersi indyka
   -60 dkg mielonej łopatki
   -2 jajka
   -2 czerstwe bułki
   -sól, pieprz ziołowy
   -cebula granulowana
   -czosnek granulowany
   -harissa
   -mąka pszenna gruboziarnista do panierowania
   -olej do smażenia



Bułki moczymy i odciskamy.

Filet kroimy w kostkę.


Łączymy mięso z indyka z mięsem mielonym z łopatki,


dodajemy bułki,


przyprawy,


jajka


i dokładnie wyrabiamy.


Formujemy kotlety wilgotnymi dłońmi, panierujemy w mące
i smażymy kilka razy obracając.






Smacznego!