Gofry z makiem to ulubione gofry naszej najmłodszej wnuczki Felicity.
Postanowiliśmy spróbować i są naprawdę dobre.
Składniki:
-24 dkg mąki 405
-2 dkg cukru
-400 ml mleka
-7 dkg masła
-3 jajka
-szczypta soli
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-4 łyżki suchego maku
-wanilia
Roztapiamy masło.
Oddzielamy żółtka od białek.
Do żółtek dodajemy cukier i wanilię,
następnie mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
i miksujemy.
Dodajemy masło i miksujemy.
Odstawiamy na 10-15 minut.
Ubijamy białka ze szczyptą soli na niezbyt sztywną pianę.
Do ciasta dodajemy mak i pianę.
Mieszamy.
Ciasto do gofrownicy możemy nalewać chochlą,
ale zdecydowanie łatwiej jest przelać je do dzbanka
i nalewać dzbankiem.
W zależności od rodzaju gofrownicy
piec 5-7 minut.
Dodatki według uznania.
Smacznego!
Aż nabrałam ochoty na gofry :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dzięki! Pozdrawiam🧡
UsuńDoskonały pomysł na słodką przekąskę. Nie mam gofrownicy, ale nabrałam ochotę, aby ją mieć :) Wsunęłabym takiego gofra bez zastanowienia i obojętnie z jakim dodatkiem. Uściski, Maminku... zostaw mi jednego takiego gofra na jutrzejsze drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńIwonko
UsuńMy Tobie te gofry upieczemy na świeżo bo wtedy są najlepsze,takie pachnące i chrupiące mniaaamm:)
A gofrownicę polecam bo to szybki sposób na przygotowanie sobie czegoś słodkiego.
Pozdrawiam cieplutko🧡
Wyglądają bardzo apetycznie. Gofry to dobra alternatywa na dosyć szybki, smaczny deser. Robimy też gofry wytrawne z różnymi dodatkami ale nie wiedziałam, że można również z makiem. Muszę wypróbować. Pozdrawiam serdecznie!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo🙂
UsuńNo właśnie i my pierwszy raz dodaliśmy mak. Córka robi takie gofry wnuczce i nam to podpowiedziała. Smakują super!
Jedliśmy już różne, nawet ziemniaczane,wszystkie są bardzo dobre. Warto eksperymentować:)
Pozdrawiam cieplutko 🧡
O ja cudo! Uwielbiam wszystko z dodatkiem maku gofry nigdy nie przyszły mi do głowy na pewno wypróbuję przepis ♥️
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny:)
UsuńMyślę, że gofry będą Tobie smakowały.
Pozdrawiam:)
Jest Maminek! (drugie miano: "Babcinek" jak widać :-*). Nasza wnuczka jest za mała, aby nabrać ochoty na tę pyszność po obejrzeniu smakowitych zdjęć, ale Dziadek zobaczył i obiecał naprawic gofrownicę :-DD. Buźki od Babci Marzyni!
OdpowiedzUsuńMarzyniu bardzo podoba mi się ten "babcinek" :)
UsuńA dziadek niech się bierze za naprawę bo te wnuczki naprawdę szybko rosną a wtedy gofrownica będzie jak znalazł:)
Pozdrawiam Babcię Marzynię i Rodzinkę.
Wszystkiego dobrego🧡
Oj, szybko rosną, to prawda :-) Jeszcze wczoraj były "gibki" , a dzisiaj już prawilnie zrobiły się "grzybki'. Trochę szkoda, bo te "gibki" były takie słodkie...
UsuńO tak! To jest taki słodki etap kiedy dzieciaczki operują własnym "słownikiem" a my się od nich uczymy:)
UsuńWiesz co to jest cencencug?
Pysznie! Mój mąż uwielbia gofry. :)
OdpowiedzUsuńSuper! Akurat gofry nie są trudne do zrobienia a mąż będzie zadowolony:)
UsuńWow! Doskonały pomysł na gofry, chociaż jeszcze z makiem nie jadłam ani nie robiłam gofrów. A gofry nadmiernie uwielbiam! P.s. wnusia ma przepiękne imię 🙂
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńJeśli lubisz gofry to te na pewno będą Tobie smakowały.
Dziś dowiedziałam się, że wnusia te gofry jeszcze udoskonaliła i posypuje je dodatkowo cynamonem:) musimy spróbować przy następnym pieczeniu.
Pozdrawiam cieplutko🧡
Bardzo ciekawy pomysł na gofry :) w takich chwilach żałuję, że nie mam gofrownicy :)
OdpowiedzUsuńBez gofrownicy robisz inne cudowne słodkości::)
UsuńOglądam je a Ciebie podziwiam za pomysły.
Pozdrawiam!
Dawno nie jadłam gofrów. Dobry pomysł z didatkiem maku
OdpowiedzUsuń🧡
UsuńO ja, z makiem?! To chyba będą i moje ulubione <3
OdpowiedzUsuń🙂🙂
UsuńTeż nabrała ochoty na takie goferki. Bo z makiem jeszcze nie jedliśmy a bardzo goferki lubimy. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPolecam bo warto spróbować w tym wydaniu.
UsuńPozdrawiam:)
Mak i cynamon obowiązkowo! Pozdrowienia dla babcinka.
OdpowiedzUsuńTo już w najbliższą niedzielę:)
UsuńBędzie i mak i cynamon:)
Pozdrawiamy cieplutko 🧡🧡
O proszę, szczerze to takiego połączenia nie widziałam jeszcze :) Bardzo ciekawy pomysł z tym makiem!
OdpowiedzUsuńWarto spróbować 🙂
UsuńPozdrawiam!
Gofrów z makiem jeszcze nie jadłam! Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń🧡
UsuńRewelacja! Wyglądają pysznie 🧡🧡
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaku 😁
🙂🧡
UsuńMaminku, wydęb od Córci ten przepis na cukiniowe ciasto z kremem cytrynowym, bom się rozochociła na warzywne ciasta. Cukinia (spaślaki, ale BĘDĘ DRĄŻYĆ :-D) jest jeszcze u Ciotki, zresztą w Lidlu można kupić bio.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na gofry!
OdpowiedzUsuń💚
Usuńtakie gofry to bym zjadła
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńZaskoczona jestem dodatkiem maku do gofrów, kreatywnie:)
OdpowiedzUsuńTeż byłam zaskoczona ale mam taką zasadę, że nie oceniam zanim nie spróbuję:)
UsuńSpróbowałam i efekt pozytywnie mnie zaskoczył:)
Wyglądają super, chociaż nigdy nie jadłam wersji z makiem.
OdpowiedzUsuńPolecam:) warto spróbować!
Usuń