Takim deserem uraczyły nas dzieciaki w trakcie naszych odwiedzin.
Smakuje wyjątkowo i dlatego postanowiliśmy zrobić taki deser
i podzielić się przepisem.
Składniki na 4 duże bezy:
- 4 białka
- 20 dkg cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- dowolne owoce
- lody
- 2 marakuje
Białka z solą ubijamy na sztywną pianę.
Porcjami dosypujemy cukier i ubijamy.
Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy.
Na blaszce z papierem do pieczenia szprycujemy bezy.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 st. C
i pieczemy przez 10 minut.
Zmniejszamy temperaturę do 100 st. C
i suszymy bezy przez 60 - 80 minut.
Po upieczeniu studzimy.
Na każdej bezie układamy lody, owoce
i polewamy miąższem marakui.
Smacznego!
Dziękujemy bardzo za deser i przepis! :)
Uczta dla oczu! Zrobimy te pysznosci w sobote
OdpowiedzUsuńPodniebienie też będzie zachwycone🙂
UsuńMajstersztyk! I wcale nie jakieś skomplikowane xx
OdpowiedzUsuńque facil para preparar, y con ingredientes conocidos, yo puedo reemplazar la harina de patata por almidon de maiz como espezante porque aca no hay esa harina, lo voy a probar se ve riquisimo.
OdpowiedzUsuńun abrazo y gracias por la receta!!
Bardzo dziękuję za odwiedziny i miły komentarz.
UsuńOczywiście można zastąpić skrobię ziemniaczaną skrobią kukurydzianą a deser na pewno będzie smakował.
Pozdrawiam cieplutko.
Buziaki!
Maminku, jak TO WYGLĄDA! I rzeczywiście jest proste! Namówię Martika jak przyjedzie (albo ja do niej) bo to są ciastka bezglutenowe. Buziaki!
OdpowiedzUsuńP.S. Ale się cieszę, że znowu piszesz :-*
Maminku, chyba coś mi zjada komentarze, buuu, chlip...
OdpowiedzUsuńChyba wczoraj bloger miał wolne i nie wszystko działało jak trzeba😉
UsuńPozdrawiam cieplutko😊
Hej Maminku :-) Tym razem to Ty mnie zaskoczyłaś! Czy wiesz coś o "posiadaniu" zagranicznego Zięcia?! No mnie akurat to szczęście (nie zawaham się użyć tego słowa) spotkało i jestem najbardziej zadowoloną Teściową w powiecie strzyżowskim! Czy Ty też masz w Rodzinie kogoś z innego kraju?
OdpowiedzUsuńTak Marzyniu. Też mam zięcia z innego kraju🙂
Usuń:-) :-) :-)
Usuńcudownie wygląda
OdpowiedzUsuńDzięki 🙂smakuje też Super!
Usuńcudowny deser
OdpowiedzUsuńNiezwykle smakowicie to wygląda. Uwielbiam bezę. :)
OdpowiedzUsuńCudowny deser, nie sposób mu się oprzeć :-) Mój mąż uwielbia bezy, także na bank by był wniebowzięty jakbym mu trzasła taki pyszny deser :-)
OdpowiedzUsuńTrudno byłoby się oprzeć takiej bezie. Naprawdę smakowita. :)
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis
OdpowiedzUsuńCudeńko
OdpowiedzUsuńBeza sama w sobie pyszna, a w takim towarzystwie to już w ogóle. :)
OdpowiedzUsuńMaminku kochany, nie zauważyłam Twojego komentu z opieńkami (u nas się mówi: podpinki :-D) - to przez tę zakichaną moderację komentarzy, którą musiałam uruchomić, bo mi cały czas jakieś ruskie torby (autentycznie sklep z torebkami!) albo jacyś naciągacze od usług zapychali komentarzami od czapy bloga. Pewnie opieńki się już skończyły (ale rydze jeszcze mogą być, u nas są). To może wpadnij na rydze? W sumie to nie wiem, jak daleko od siebie jesteśmy, ja mieszkam na Pogórzu Karpackim, miedzy Krosnem a Rzeszowem :-) Buziaki nieustające dla Ciebie i Twojej Rodzinki!
OdpowiedzUsuńMaminku, chyba zeżarło mi wiadomość do Ciebie o opieńkach i rydzach... buu chlip chlip...
OdpowiedzUsuńNie chlipaj,wszystko jest🙂
UsuńOpieńki faktycznie już się skończyły a na rydze raczej nie mamy szans w Gliwicach ale i tak na sezon grzybowy nie możemy narzekać. Las dokładnie zwiedzony,grzybarki zaprawione i nasuszone😀
A komentarze to jest cała historia.
Mamy dokładnie to samo.
Pozdrawiamy cieplutko🥰
Jessu, Maminku, wygląda na to, że jestem najbardziej chlipającym czytelnikiem twojego bloga :-D To przez to, że wciąż się opieram (jak Skała Tarpejska) innym źródłom komunikacji i nie ogarniam sytuacji (i jak pluję, to rymuję tyż...). Buziaki!
OdpowiedzUsuńA wiesz, że kuzynka powiedziała, że ona też by zjadła na słodko te racuszki ziemniaczane? Gdyby nie zioła, to potrzepałaby sobie cukrem :-) Mnie zdecydowanie ta wersja z kapustką odpowiada!
OdpowiedzUsuńDobrą bezą to ja z pewnością nie pogardzę.
OdpowiedzUsuńPolecam🙂
UsuńUna auténtica delicia y con un colorido precioso en la presentación. Un beso
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za odwiedziny i ciepły komentarz:)
Usuń