Zebrę z pewnością prawie wszyscy znają.
Jest to ciasto proste w wykonaniu i na każdą okazję.
Składniki:
-5 jajek
-2,5 szklanki mąki tortowej + 3 łyżki
-1,5 szklanki cukru
-1 szklanka oleju
-1 szklanka letniej wody
-3 łyżki kakao
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-aromat waniliowy lub rumowy
Miksujemy jajka z cukrem i odrobiną aromatu.
Dodajemy olej i delikatnie mieszamy.
Następnie dodajemy wodę i delikatnie mieszamy.
Dodajemy 2,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia
i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto dzielimy mniej więcej na połowę
Do jednej części dodajemy 3 łyżki mąki i miksujemy.
Do drugiej dodajemy kakao i miksujemy.
Blaszkę o wymiarach ok. 30x10 cm wykładamy papierem do pieczenia
na kształt rynienki.
Wlewamy porcjami naprzemian jasne i ciemne ciasto.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 st. C
przez ok. 55 minut
(do suchego patyczka).
Smacznego !
To jest ten gigant Karinki :)
a to Zebra Mai :
Gratulujemy!
Smacznego!
Śliczne to ciasto i aż chciałoby się do kawy zjeść kawałek.No cóż,muszę się uzbroić w cierpliwość i poczekać na nową kuchenkę z dobrym piekarnikiem.A potem to sobie poszaleję.
OdpowiedzUsuńNo to my życzymy żeby ta kuchenka pojawiła się jak najszybciej. Kuchnia bez dobrego piekarnika to dramat, więc współczujemy. Dziękujemy za komentarz i pozdrawiamy cieplutko :)
UsuńZebrę uwielbiam, a już tak dawno jej nie jadłam! Dziękuję za przypomnienie, piekę w weekend :)
OdpowiedzUsuńPrzede wszystkim niezawodne ciasto. Pozdrawiamy:)
UsuńUwielbiam! Uwielbiam! Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńNajlepsze ciasto z dzieciństwa! Proste, smaczne, mięciutkie!
😁 w kilku słowach wszystko o tym cieście. Pozdrawiamy😘
UsuńMaminku, od czasu wypieków mojej Mamy nie widziałam tak pięknej i apetycznej zebry. Nawet w ZOO :-D
OdpowiedzUsuńDziękujemy bardzo i pozdrawiamy cieplutko 😊
Usuńwow zebra idealna! najlepsza, bo maminkowa!
OdpowiedzUsuńJakie to miłe 😊dziękujemy 😘
Usuńdawno nie piekłam zebry
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszła, mniam
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńIdealna ☺ jedna z moich ulubionych babek ❤
OdpowiedzUsuńDzięki. Miło, że do nas zaglądasz:)
Usuńnie polecam. chyba, ze ktos lubi piec to wtedy tak...bedzie piekl codziennie. szybko znika, bo PYCHA!
OdpowiedzUsuńHeheheh to akurat prawda :) buziolki😘😘
OdpowiedzUsuńratuj sie kto moze! ciasto gigant, ledwie piekarnika starczylo tak roslo. polecam goraco!
OdpowiedzUsuńSuper!!! Duże ciacho na dłużej wystarczy😊smacznego:)
UsuńWitam ciacho wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńMam pytanie... czy pięć w 170 stopni z termoobiegiem czy bez ?
Pieczemy z termoobiegiem:)
UsuńCiasto rewelacja!👌 Nie można było się oprzeć mimo późnej pory 🤗
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że smakowało 🙂
UsuńSuper ciacho polecam bardzo
OdpowiedzUsuńOooo🙂
UsuńTo też nasze ulubione ciasto