05 lutego 2020

Makaron pappardelle z mięsem i sosem



Kolejny, podpowiedziany przepis na pyszne danie,
delikatnie przez nas zmodyfikowany.

Bazę stanowi makaron pappardelle,
którego dotychczas nie znaliśmy.
Jest rewelacyjny w smaku i strukturze.
Polecamy do spróbowania.

    Składniki:

-20 dkg makaronu pappardelle
-30 dkg mięsa mielonego
-15 dkg pomidorków koktajlowych
-1 marchew
-2 małe cebule
-2-3 ząbki czosnku
-5 dkg twardego żółtego sera
-kostka bulionu warzywnego
-4 łyżki koncentratu pomidorowego
-200 ml wrzącej wody
-50 ml mleka
-1 łyżka oregano
-świeża bazylia
-sól, przyprawa harissa, olej


Marchew i cebulę kroimy w drobną kostkę.


Czosnek kroimy w plasterki,


pomidorki na połówki.


Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy posolone marchew i cebulę.


Dodajemy mięso i podsmażamy 5-6 minut.


W międzyczasie ścieramy ser.


Na patelnię dodajemy pomidorki, czosnek i oregano.

Mieszamy i podsmażamy 3-4 minuty.


Do wrzącej wody dodajemy kostkę bulionu warzywnego,
rozpuszczamy a następnie dodajemy przecier pomidorowy,
mleko i mieszamy.


Przelewamy do patelni.
Mieszamy i gotujemy na małym ogniu 15-20 minut.

Przyprawiamy do smaku solą i harissą.


W tym czasie kroimy bazylię.


Gotujemy makaron i odcedzamy.


Przekładamy na patelnię i mieszamy.


Posypujemy bazylią i serem
i mamy obiad dla 4 osób.



Smacznego !

6 komentarzy:

  1. do pracy mi cudaki takie pysznosci wysylaja. toz to znecanie sie. a teraz juz calkiem powaznie, wyglada palce lizac! ha! a nawet telefon

    OdpowiedzUsuń
  2. No cóż-pozostaje kupić składniki i do roboty!To danie wygląda rewelacyjnie,więc muszę je przygotować!!!Kolory energetyczne,zdjęcia przeurocze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy. Warto spróbować, naprawdę smakuje pysznie. Pozdrawiamy cieplutko😊

      Usuń
  3. Pysznie kochana :-) uwielbiam makaron pod każdą postacią :-)

    OdpowiedzUsuń