Fantastyczna, kremowa zupa cebulowa z grzankami z chleba.
Bardzo prosta w przygotowaniu - wystarczy trochę cebuli, czerstwy chleb
i kilka dodatków, które znajdą się w każdej kuchni.
Na grzanki wykorzystaliśmy czerstwy chleb, pokrojony w kostkę i podsmażony
na niewielkiej ilości masła.
Składniki na zupę:
-1 kg cebuli
-2 ząbki czosnku
-750 ml bulionu warzywnego
-5 dkg masła
-pieprz
-odrobina żółtego sera
-słodka śmietana do dekoracji
Obraną cebulę i czosnek kroimy w kostkę.
W garnku, na niewielkim ogniu cebulę i czosnek szklimy na maśle.
Szklimy powoli, ok. 30 minut.
Dolewamy bulion i gotujemy ok. 15 minut.
Zupę miksujemy, aby uzyskać piękny, złoty krem.
Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Ponownie przelewamy do garnka i zagotowujemy.
Nalewamy do talerza, dodajemy grzanki i odrobinę tartego żółtego sera,
dekorujemy śmietaną i gotowe.
Smacznego!
Cebulową uwielbiam. I czosnkową też.
OdpowiedzUsuńPyszna zupka :)
Ale mi smaczka narobiłaś tym postem. Ale niestety cebulowa i czosnkowa muszą poczekać. W domu jemy teraz sezonowe dania i na inne nie ma już miejsca.
Więcej brzusio nie chce pomieścić :(