09 września 2014

Zupa cebulowa z grzankami



   Fantastyczna, kremowa zupa cebulowa z grzankami z chleba.
Bardzo prosta w przygotowaniu - wystarczy trochę cebuli, czerstwy chleb
i kilka dodatków, które znajdą się w każdej kuchni.

Na grzanki wykorzystaliśmy czerstwy chleb, pokrojony w kostkę i podsmażony 
na niewielkiej ilości  masła.


   Składniki na zupę:
-1 kg cebuli
-2 ząbki czosnku
-750 ml bulionu warzywnego
-5 dkg masła
-pieprz
-odrobina żółtego sera
-słodka śmietana do dekoracji


   Obraną cebulę i czosnek kroimy w kostkę.


   W garnku, na niewielkim ogniu cebulę i czosnek szklimy na maśle.
Szklimy powoli, ok. 30 minut.


   Dolewamy bulion i gotujemy ok. 15 minut.



   Zupę miksujemy, aby uzyskać piękny, złoty krem.
Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Ponownie przelewamy do garnka i zagotowujemy.


   Nalewamy do talerza, dodajemy grzanki i odrobinę tartego żółtego sera,
dekorujemy śmietaną i gotowe.


Smacznego!







1 komentarz:

  1. Cebulową uwielbiam. I czosnkową też.
    Pyszna zupka :)
    Ale mi smaczka narobiłaś tym postem. Ale niestety cebulowa i czosnkowa muszą poczekać. W domu jemy teraz sezonowe dania i na inne nie ma już miejsca.
    Więcej brzusio nie chce pomieścić :(

    OdpowiedzUsuń