02 września 2014

Zupa grzybowa



   Kolejna potrawa z wykorzystaniem leśnych grzybów.

Składniki:
-30-40 dkg grzybów ( borowiki, podgrzybki )
-4-5 ziemniaków
-marchewka
-cebula
-natka pietruszki
-250 ml słodkiej śmietany
-warzywko
-pieprz
-2 l wody


   Oczyszczone grzyby kroimy w kawałki. Możemy też użyć grzyby mrożone..


   Ziemniaki w dużą kostkę a marchewkę w plasterki.


   Do wrzącej wody wrzucamy obraną cebulę, ziemniaki i marchewkę.
Dodajemy warzywko do smaku.


  Po ok. 5 minutach dosypujemy grzyby  i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut.


   Odławiamy cebulę i dolewamy śmietanę, 


dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku
warzywkiem i pieprzem.
Za 5 minut zupa będzie gotowa.


   Świetnie smakuje z chlebowymi grzankami.


Smacznego!







4 komentarze:

  1. Zazdrooooszczę. Nie znam się na grzybach :-(
    a uwielbiam, i skazanam na kupno.
    Ps. Obłędny talerz - love <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudeńka tu robicie! I zupa,i jajecznica,i grzybki w śmietanie!A wszystko tak opisane,że tylko gotować!Pozdrowienia i buziaczki od Z i C.

    OdpowiedzUsuń
  3. najlpesza grzybowa z świeżych grzybów:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo bardzo dziękujemy. Lubimy tę porę roku właśnie za możliwość stworzenia wielu potraw ze świeżych, leśnych grzybów. Nic nie zastąpi ich smaku i aromatu.
    Pozdrawiamy i zachęcamy do spróbowania:)

    OdpowiedzUsuń