Kolejna potrawa z wykorzystaniem leśnych grzybów.
Składniki:
-30-40 dkg grzybów ( borowiki, podgrzybki )
-4-5 ziemniaków
-marchewka
-cebula
-natka pietruszki
-250 ml słodkiej śmietany
-warzywko
-pieprz
-2 l wody
Oczyszczone grzyby kroimy w kawałki. Możemy też użyć grzyby mrożone..
Ziemniaki w dużą kostkę a marchewkę w plasterki.
Do wrzącej wody wrzucamy obraną cebulę, ziemniaki i marchewkę.
Dodajemy warzywko do smaku.
Po ok. 5 minutach dosypujemy grzyby i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut.
Odławiamy cebulę i dolewamy śmietanę,
dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku
warzywkiem i pieprzem.
Za 5 minut zupa będzie gotowa.
Świetnie smakuje z chlebowymi grzankami.
Smacznego!
Zazdrooooszczę. Nie znam się na grzybach :-(
OdpowiedzUsuńa uwielbiam, i skazanam na kupno.
Ps. Obłędny talerz - love <3
Cudeńka tu robicie! I zupa,i jajecznica,i grzybki w śmietanie!A wszystko tak opisane,że tylko gotować!Pozdrowienia i buziaczki od Z i C.
OdpowiedzUsuńnajlpesza grzybowa z świeżych grzybów:)
OdpowiedzUsuńBardzo bardzo dziękujemy. Lubimy tę porę roku właśnie za możliwość stworzenia wielu potraw ze świeżych, leśnych grzybów. Nic nie zastąpi ich smaku i aromatu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy i zachęcamy do spróbowania:)