Wykorzystamy ostatnie już chyba w tym roku ogórki gruntowe, dołożymy fasolkę
szparagową i kilka innych warzyw a wszystko spakujemy w niewielkie strąki papryki.
Składniki:
-ok.10-15 małych papryk
-1 kg małych ogórków
-1/2 kg fasolki szparagowej
-2 cebule
-30 dkg małych pieczarek
-2 marchewki
Do słoików:
-ząbki czosnku
-ziarna ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy
-liście laurowe
Na zalewę:
-2 l wody
-4 szklanki cukru
-2 szklanki octu
-4 łyżki soli
Z papryki wydrążamy gniada nasienne.
Z umytej fasolki obcinamy końcówki i sparzamy ją wrzątkiem.
Marchewkę kroimy w cienkie słupki a cebulę w plastry.
Do wydrążonych strąków papryki wkładamy fasolkę i marchew.
Ogórki myjemy, obcinamy końcówki i dzielimy na odpowiednie kawałki.
Wkładamy do papryki.
Na wierzch wkładamy plaster cebuli i zamykamy pieczarką.
Warzywa, które nie zmieściły się do papryki kroimy.
Będą uzupełnieniem słoików z papryką.
Paprykę wkładamy do słoików, uzupełniamy warzywami i zalewamy wrzącą zalewą.
Zakręcamy i pasteryzujemy 7-8 minut.
Pozostałe warzywa również pakujemy do słoików, zalewamy tą sama zalewą
i tak samo pasteryzujemy.
Smacznego!
Mniam, uwielbiam takie sałatki, idealne do obiadu:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
Świetny pomysł z tą sałatką.Muszę zrobić kilka słoiczków.C
OdpowiedzUsuńSałatkę zjedliśmy dopiero teraz,ale z jakm zachwytem!Wszyscy chrupali i wychwalali.Czekam na lato,kiedy będą warzywa i z cała pewnością zrobię .Celina
OdpowiedzUsuńJak to zwykle bywa - wszystko co przygotujemy latem, najlepiej smakuje zimą:)
UsuńCelinko nie martw się... sałatkę przywieziemy przy najbliższej okazji a Ty już wiesz jakie słoiczki zrobić w następnym sezonie. Cieszymy się, że sałatka smakuje:)
Pozdrawiamy cieplutko:)