Wracamy do śliwek.
Knedle najlepiej smakują ze świeżymi śliwkami.
Składniki:
-ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
-ok. 0,6 kg śliwek ( najlepiej węgierek )
-2-2,5 szklanki maki pszennej
-2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
-2 jajka
-cukier, sól, olej
-1/3 kostki masła
-bułka tarta ( 4-5 łyżek )
Przestudzone ziemniaki ( nie całkiem zimne ) zgniatamy w prasce,
lub tłuczemy gnieciuchem, lub przepuszczamy przez maszynkę.
Śliwki nacinamy i usuwamy pestki.
Do ziemniaków dodajemy 1,5 szklanki mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną,
jajka i wstępnie zagniatamy.
Dosypujemy stopniowo pozostałą mąkę i wyrabiamy jednolite ciasto.
Z ciasta formujemy wałek.
Tniemy na porcje, w zależności od wielkości śliwek ( 20-25 porcji ).
Porcje spłaszczamy na placuszki, nakładamy śliwki wypełnione odrobiną cukru
i formujemy kulki.
Na patelni, na niewielkim ogniu podsmażamy masło z bułką tartą.
Kulki wkładamy do wrzącej, osolonej wody z odrobiną oleju.
Gdy wypłyną na powierzchnię, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut pod przykryciem.
Wyjmujemy, polewamy masłem z bułką tartą i delektujemy się smakiem.
Smacznego!
Świetnie wyglądają :) Muszą być pyszne !
OdpowiedzUsuńSą pyszne, delikatne objedliśmy się nimi po uszy. Robiłam je jakieś trzy tygodnie temu i już chodzi za mną żeby zrobić znowu. Pozdrawiam. Edyta:)
OdpowiedzUsuń