12 września 2014

Krajanka z dżemem i makiem



   Ciasteczka z naszego dzieciństwa.
Kruchy spód, biszkoptowy wierzch a do tego dżemik śliwkowy i mak.

   Składniki na biszkopt:

-3 jajka
-6 płaskich łyżek cukru
-6 płaskich łyżek mąki

-ok. 1/2 szklanki suchego maku
-dżem śliwkowy


   Składniki na kruchy spód:

-1,5 szklanki mąki
-10 dkg masła lub margaryny
-1/2 szklanki cukru pudru
-1 jajko
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-aromat


   Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto.



   Dżem miksujemy.


   Kruche ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki.


   Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C
na ok. 15 minut.


   Przygotowujemy ciasto biszkoptowe.
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, następnie
stopniowo żółtka i miksujemy.
Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.


   Kruchy spód jest upieczony.


   Do blaszki z papierem do pieczenia wylewamy ciasto biszkoptowe i wyrównujemy.


   Posypujemy makiem.


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na 15 minut.


   Kiedy placki wystygną podgrzewamy dżem.
Gorący wylewamy na kruchy spód i przykrywamy plackiem z makiem.



   Obciążamy deską i pozostawiamy na kilka godzin.


   Kroimy delikatnie ostrym nożem w dowolne kształty.


Smacznego!















7 komentarzy:

  1. Mniam! zjadłabym ze smakiem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wspaniale się prezentuje, musiało być pyszne:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna, lekka krajanka :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Pani blog jest wspaniały! Jak nigdy nie mialam smykałki do gotowania, nikt nigdy mnie gotować nie uczył, nic mi nie wychodziło, tak teraz robię z Pani przepisów i chłopakowi bardzo smakuje. Super!
    Pozdrawiam i proszę dalej prowadzić bloga, bo jest fantastyczny )

    OdpowiedzUsuń
  5. Maminek bardzo dziękuje za miłe
    i ciepłe słowa. Z pewnością blog będzie istniał, dopóki będą pomysły
    a tych jest jeszcze mnóstwo.
    Pozdrawiamy serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Łał, wyglądają świetnie, naprawdę wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękujemy za wszystkie komentarze.Polecamy ciasteczko, bo jest bardzo proste i smakuje rewelacyjnie a najlepsze jest następnego dnia:)

    OdpowiedzUsuń