Lekkie, delikatne i bardzo smaczne rogaliki na każdą okazję.
Składniki:
-4 szklanki mąki
-300 ml ciepłego mleka
-10 dkg masła
-2 żółtka
-5 dkg drożdży
-3 łyżki cukru
-aromat
-szczypta soli
-odrobina cukru do posypania
Drożdże ucieramy z cukrem.
Dodajemy 1/3 mleka i 1/2 szklanki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, szczyptę soli, dodajemy aromat, żółtka,
pozostałe mleko i wyrośnięty rozczyn.
Wyrabiamy ciasto.
Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy do momentu wchłonięcia się masła.
Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wyrosło.
Przekładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm.
Wycinamy dowolnej wielkości trójkąty.
Zwijamy rogaliki, układamy na blaszce z papierem do pieczenia.
Gdy wyrosną smarujemy je roztrzepanym białkiem jajka.
Posypujemy cukrem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 15 minut.
Gdy są rumiane wyciągamy z pieca i gotowe.
Dodatek dżemu doda im smaku.
Smacznego!
Porywam kilka tych pysznych rogalików! :)
OdpowiedzUsuńTo miłe)Smacznego!
OdpowiedzUsuńCudne, takie uroczo pękate :)
OdpowiedzUsuńPrzypomniałam sobie że w zeszłym tygodniu zrobiłam rogaliki, wyszły pyszne, a jak się szybko je robi... Mój mąż prawie wszystkie zjadł sam:) Przepisy są tak dokładnie opisane, że nie wiem czy może się coś nie udać. Pozdrawiam. Edyta:)
OdpowiedzUsuńEdytko
OdpowiedzUsuńjesteśmy szczęśliwi,ze jesteś
z nami.
Z rogalikami u nas jest podobnie jak u Ciebie - znikają błyskawicznie zaraz po po upieczeniu:)
Pozdrawiamy serdecznie:)
Ja też się cieszę, że mogę być Waszym gościem, a trafiłam tu przez przypadek szukając przepisu na paszteciki inne niż robiłam do tej pory. Myślę że zagoszczę na dłużej, bo jest tu tak domowo i cieplutko. Pozdrawiam. Edyta:)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają. Wpraszam się na kawkę :-)
OdpowiedzUsuńZapraszamy:) już nie możemy się doczekać- to będzie cudowne spotkanie:)
OdpowiedzUsuń