Sezon grzybowy wciąż trwa, grzybów jest pod dostatkiem, więc wykorzystamy
je do pasztecików.
Składniki na farsz:
-70 dkg obgotowanych grzybów
-5 dkg grzybów suszonych
-1-2 cebule
-pieprz, warzywko
-olej do smażenia
Składniki na ciasto:
-3 szklanki mąki
-10 dkg masła
-2 żółtka oraz 1 całe jajko
-2 łyżki kwaśnej śmietany
-1 dkg drożdży
-1/2 łyżeczki cukru
-szczypta soli
-1 łyżka wody
Drożdże, cukier i mąkę mieszamy.
Drożdże nie muszą rosnąć.
Wszystkie składniki ciasta razem z drożdżami mieszamy i zagniatamy ciasto.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce
na czas przygotowania farszu.
Cebulę kroimy w grube plastry.
Suszone grzyby moczymy w ciepłej wodzie a następnie odciskamy.
Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Zdejmujemy ją z patelni,
pozostawiając olej.
Odsączamy grzyby gotowane i mamy już wszystkie składniki do mielenia.
Mielimy przez maszynkę.
Farsz przyprawiamy warzywkiem i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku,
przekładamy na patelnię z olejem i podsmażamy na niewielkim ogniu do zrumienienia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i cienko rozwałkowujemy.
Wycinamy prostokąty.
Nakładamy farsz i zwijamy paszteciki.
Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.
Smarujemy roztrzepanym białkiem jajka.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C.
Pieczemy do zrumienienia ok. 15 minut.
Smakują wybornie z czerwonym barszczem.
Smacznego!
wspaniałe paszteciki! uwielbiam jak jest tak dużo grzybów, mniam!
OdpowiedzUsuńLubię takie paszteciki! W tym roku niestety u mnie w rodzinie nikt takich nie zrobił :<
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają kochana :-)
OdpowiedzUsuń