22 września 2014

Ciasto Maminkowe



   Wymyśliliśmy ciasto, któremu nadaliśmy nazwę " Ciasto Maminkowe "
Składa się z kilku warstw o różnych smakach a w całości tworzy ciekawe zestawienie.
Wbrew pozorom jest proste w wykonaniu.
Zaczynamy:

   Składniki na kruchy spód:

-1,5 szklanki mąki
-1/2 szklanki cukru pudru
-1/2 kostki margaryny
-1 jajko
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-aromat śmietankowy

-słoiczek dżemu śliwkowego lub agrestowego


   Składniki masy wiórkowej:

-20 dkg wiórków kokosowych
-3/4 szklanki mleka
-1/2 oraz 3/4 szklanki cukru
-4 jajka
-3 łyżki mąki


   Składniki masy orzechowej:

-30 dkg orzechów włoskich
-1,25 szklanki cukru
-4 jajka
3 łyżki mąki


   Składniki warstwy prażonych zbóż ze śliwkami:

-35 dkg prażonych ziaren zbóż ( crunchy )
-15 dkg suszonych śliwek, pokrojonych na małe kawałki


   Na początek gotujemy mleko z 1/2 szklanki cukru, dosypujemy wiórki i mieszamy
do wchłonięcia się mleka i studzimy.


   Zagniatamy składniki kruchego ciasta.
Jeśli klei się do rąk, dosypujemy odrobinę mąki.


   Cienko rozwałkowujemy.


   Dno blaszki o wymiarach ok. 35 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Placek kruchego ciasta przekładamy na blaszkę.


   Ziarna zbóż mieszamy z pokrojonymi suszonymi śliwkami.


   Przygotowujemy masę wiórkową.
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywna pianę.
Stopniowo dosypujemy 3/4 szklanki cukru.


   Dodajemy żółtka i miksujemy.
Na koniec dodajemy przesianą mąkę i miksujemy.


   Dodajemy wiórki i mieszamy łyżką.


  Podobnie, jak wyżej przygotowujemy masę orzechową ( wcześniej orzechy rozdrabniamy,
np. wałkiem do ciasta ).

   Składniki warstw ciasta są gotowe do nakładania:


   Na kruche ciasto wykładamy warstwę dżemu.


  Na dżem wylewamy masę wiórkową.


   Na nią wysypujemy mieszankę ziaren ze śliwkami.


   Przykrywamy masą orzechową.


   Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 170 st. C z termoobiegiem
na 50 minut.


   Ciasto gotowe.
Najlepiej smakuje następnego dnia.


Smacznego!
















6 komentarzy:

  1. Ciasto Maminkowe -rewelacja! Pracy przy tym sporo,ale warto!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto Maminkowe - wzbudziło zachwyt całej rodziny. Przepyszne. Polecamy z całego serca. A&A

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawy przepis:)
    może z wyjątkiem warstwy zbożowej, ale chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna propozycja :) to ja się wpraszam na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto cudowne, bardzo smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń