Wymyśliliśmy ciasto, któremu nadaliśmy nazwę " Ciasto Maminkowe "
Składa się z kilku warstw o różnych smakach a w całości tworzy ciekawe zestawienie.
Wbrew pozorom jest proste w wykonaniu.
Zaczynamy:
Składniki na kruchy spód:
-1,5 szklanki mąki
-1/2 szklanki cukru pudru
-1/2 kostki margaryny
-1 jajko
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-aromat śmietankowy
-słoiczek dżemu śliwkowego lub agrestowego
Składniki masy wiórkowej:
-20 dkg wiórków kokosowych
-3/4 szklanki mleka
-1/2 oraz 3/4 szklanki cukru
-4 jajka
-3 łyżki mąki
Składniki masy orzechowej:
-30 dkg orzechów włoskich
-1,25 szklanki cukru
-4 jajka
3 łyżki mąki
Składniki warstwy prażonych zbóż ze śliwkami:
-35 dkg prażonych ziaren zbóż ( crunchy )
-15 dkg suszonych śliwek, pokrojonych na małe kawałki
Na początek gotujemy mleko z 1/2 szklanki cukru, dosypujemy wiórki i mieszamy
do wchłonięcia się mleka i studzimy.
Zagniatamy składniki kruchego ciasta.
Jeśli klei się do rąk, dosypujemy odrobinę mąki.
Cienko rozwałkowujemy.
Dno blaszki o wymiarach ok. 35 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Placek kruchego ciasta przekładamy na blaszkę.
Ziarna zbóż mieszamy z pokrojonymi suszonymi śliwkami.
Przygotowujemy masę wiórkową.
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywna pianę.
Stopniowo dosypujemy 3/4 szklanki cukru.
Dodajemy żółtka i miksujemy.
Na koniec dodajemy przesianą mąkę i miksujemy.
Dodajemy wiórki i mieszamy łyżką.
Podobnie, jak wyżej przygotowujemy masę orzechową ( wcześniej orzechy rozdrabniamy,
np. wałkiem do ciasta ).
Składniki warstw ciasta są gotowe do nakładania:
Na kruche ciasto wykładamy warstwę dżemu.
Na dżem wylewamy masę wiórkową.
Na nią wysypujemy mieszankę ziaren ze śliwkami.
Przykrywamy masą orzechową.
Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 170 st. C z termoobiegiem
na 50 minut.
Ciasto gotowe.
Najlepiej smakuje następnego dnia.
Smacznego!
Ciasto Maminkowe -rewelacja! Pracy przy tym sporo,ale warto!
OdpowiedzUsuńCiasto Maminkowe - wzbudziło zachwyt całej rodziny. Przepyszne. Polecamy z całego serca. A&A
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńmoże z wyjątkiem warstwy zbożowej, ale chętnie bym spróbowała :)
Pyszna propozycja :) to ja się wpraszam na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńCiasto cudowne, bardzo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń