Zupę szczawiową chyba wszyscy znają.
My dodaliśmy do niej mięsne kuleczki i oczywiście jajka.
Składniki:
-solidna porcja liści szczawiu
-kilka ziemniaków
-marchew
-koper
-15 dkg mięsa mielonego
-1/2 szklanki śmietany
-sól, pieprz, warzywko
-2,5 l wody
-jajka
Ziemniaki i marchew kroimy.
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem.
Wyrabiamy i formujemy małe kuleczki.
Umyte liście szczawiu kroimy w poprzeczne paski.
Siekamy koperek.
Do garnka z wrzącą wodą dodajemy warzywko, ziemniaki i marchew.
Chwilę gotujemy i dodajemy mięsna kulki a kiedy ziemniaki zmiękną dorzucamy szczaw.
Po ok. 5 minutach dolewamy śmietanę.
Zagotowujemy, doprawiamy do smaku i dodajemy koperek.
Dodajemy gotowane jajka i zupa gotowa.
Smacznego!
Zupka-mniam,mniam! Tylko skąd teraz wziąć szczaw? Pozdrawiamy. C i Z
OdpowiedzUsuń