Było już ciasto z marchewką a teraz będzie
ciasto z czerwonymi buraczkami.
Polecamy, bo bardzo dobre.
Składniki:
-18 dkg buraczków startych na drobnych oczkach
-20 dkg mąki tortowej
-30 dkg cukru pudru
-4 dkg kakao
-12 dkg włoskich orzechów
-240 ml oleju
-4 jajka
-4 łyżki wody lub mleka
-2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-można dodać aromat rumowy
Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia.
Siekamy orzechy.
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Miksujemy olej z cukrem,
stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy.
Dodajemy wodę lub mleko,
następnie buraczki i orzechy i miksujemy.
Dodajemy mąkę z kakao i miksujemy.
Dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.
Przekładamy do blaszki (28x14cm) wyłożonej papierem do pieczenia
i pieczemy w temperaturze 170 st. C
ok. 55 minut do suchego patyczka.
Smacznego!
Chętnie skorzystam z propozycji.
OdpowiedzUsuńCiasta z burakami nie jadłam.
OdpowiedzUsuńRobimy bez orzechów za to z kawałkami czekolady. I co? Jedna blacha ciasta to za mało. Wstawiłam do piekarnika dwie, może choć jedna przetrwa do jutra
OdpowiedzUsuńI to jest dobry pomysł 😀
UsuńCiasto znika migusiem.
Wykorzystamy podpowiedź i następne też upieczemy z kawałkami czekolady. Dzięki!
Buziaki!
Twojego bloga poznałam z bloga Marcepanowego Kącika.
OdpowiedzUsuńTwój buraczany burak wydaje mi się niezłym odkryciem. Burak służy do wzmocnienia koloru czekolady, aw przeszłości był używany do słodzenia, gdy użycie cukru nie było powszechne.
Buziaki z Argentyny
W życiu bym nie pomyślała,że buraczki można dodać do ciasta,ale u Was się sprawdziło i wierzę,że jest pyszne.Wypróbuję niebawem i napiszę, czy mi wyszło.Zdjęcia jak zwykle urocze.
OdpowiedzUsuńA to dopiero nowa sztuczka Maminkowa. Buraczki w cieście no,no.
UsuńLubisz zaskakiwać i zachęcać zdjęciami.Fajnie. Będzie z czego wybierać na święta i niedziele.
Muszę przyznać, że chyba nie jadłam nigdy ciasta z buraczkami. Choć nie do końca brzmi to dla mnie smacznie to na zdjęciach prezentuje się obiecująco :)
OdpowiedzUsuńSuper, że przedstawiłaś wszystko krok po kroku w opisach i na zdjęciach.
No i te włoskie orzechy. Na pewno robią robotę w tym przepisie ;)
Pozdrawiam cieplutko.
Zapewniam, że w cieście nie czuje się buraczków a jedynie czekoladę 🙂
UsuńZawsze podajemy przepisy krok po kroku bo to zdecydowanie ułatwia wykonanie.
Pozdrawiam!
Ale ciekawie to wygląda! Takiego połączenia nie próbowałam! :)
OdpowiedzUsuńRobiłam raz i było bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńO tak, naprawdę fajne ciacho:)
UsuńDobry wieczorek, przychodzę z rewizytą i cóż widzę??? Pyszne jedzonko i to jeszcze jakieś super ciacho na pierwszym planie. Wierzę, że ciasto buraczkowe może być doskonałe bo tak samo kiedyś nie wierzyłam, że ciasto marchewkowe może być dobre, a przecież jest pyszne :) Jak ja się cieszę, że tu jestem i to jeszcze przepisy podajesz ze zdjęciami z poszczególnych etapów wykonania, SUPER!!! Jak dla mnie, kuchennego analfabety (u mnie mąż szaleje w kuchni), to jest to ekstra propozycja. Dodaję do obserwowanych i będę wracać. Pozdrowionka gorące <3
OdpowiedzUsuńBardzo mnie cieszy, że wypadłam dobrze i bardzo dziękuję za wszystkie ciepłe słowa.
UsuńTo bardzo miłe:)
Pozdrawiam cieplutko🙂
Super ciacho, bardzo podoba mi się ten przepis, kiedyś próbowałam zrobić fit ciasto z burakami, ale wyszedł mi zakalec, spróbuje z Twojego przepisu zrobić :-) Dziękuje serdecznie za inspiracje :-) Pozdrawiam ciepło i serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńZapewniam, że zakalca nie będzie:)
UsuńNawet puszyste i wilgotne ciasto wychodzi. A znając Twoje zdolności to wyjdzie super ciacho.
Pozdrawiam serdecznie:)
fajne, nigdy takiego nie próbowałam
OdpowiedzUsuńWspaniałe, piękne i pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta czekoladowe i kocham też buraczki <3
Z przyjemnością wypróbuję :D
Dzięki Kasiu! Polecam!
UsuńJacież, Maminku - jak powiedziałby Martik: tego jeszcze nie grali! Robiła mufinki buraczkowe, więc dlaczego nie świąteczne ciasto?! Buźka duża :-*
OdpowiedzUsuńPiekłam już marchewkowe, dyniowe, ale o takim z dodatkiem buraczków nie słyszałam i w dodatku czekoladowe. Wygląda znakomicie. Za przepis bardzo dziękuję. Pozdrawiam cieplutko:):):)
OdpowiedzUsuńPolecam bo jest naprawdę dobre i niezawodne.
UsuńPozdrawiam gorąco i dziękuję za odwiedziny:)
Kolejne dwie blachy 🙈 a że ciasto robiłam na raty to 1. Nie ubiłam białek. Mimo obaw wyszło super puchate uff 2. Dodałam czekoladę i wiśnie. Pycha!
OdpowiedzUsuńJednym słowem ciasto idealne😀Jak nie kręcić i co by nie wrzucić wychodzi pyszota! Super!
UsuńBuziolki gorące 🥰 i smacznego!
Bardzo fajny przepis
OdpowiedzUsuń🙂
UsuńPróbowałam kiedyś gdzieś ciasto z buraczkami i bardzo mi smakowało! :)
OdpowiedzUsuńNa pewno coś innego🙂
UsuńBardzo lubię to ciasto
OdpowiedzUsuńTeż je lubię 🙂
UsuńPozdrawiam!
un dolce golosissimo, complimenti!
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie:)
UsuńMiło Cię poznać.
Pozdrawiam!
Takiego ciasta jeszcze nie jadłam ani nie robiłam... Albo odwrotnie... Jejku spróbowałabym. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńPolecam bo jest naprawdę dobre.
UsuńJadłam też ciasto z cukinią i smakuje wybornie.
Pewnie za jakiś czas też pojawi się na blogu.
Pozdrawiam serdecznie:)