26 czerwca 2024

Ciasto drożdżowe z owocami

 


To jest nasze ulubione ciasto na lato i nie tylko.
Można dowolnie dobierać owoce, więc za każdym razem
smakuje inaczej.

     Składniki na ciasto:

   - 2,5 dkg drożdży
   - 300 ml ciepłego mleka
   - 3 łyżki cukru
   - 3 jajka L
   - 4 dkg stopionego masła
   - ok. 0,5 kg mąki 405
   - wanilia
   - szczypta soli
   - owoce
   - 2 łyżki miodu


     Składniki na kruszonkę:

   - 20 dkg mąki pszennej
   - 10 dkg cukru trzcinowego
   - 10 dkg masła
   - wanilia


Do drożdży dodajemy łyżeczkę cukru.


Dolewamy połowę mleka.
Dodajemy 3 łyżki mąki,
mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu.


W tym czasie z podanych składników robimy kruszonkę.



Owoce kroimy na mniejsze części ( np. morele, brzoskwinie, nektarynki ).
Wykorzystaliśmy też smażone wiśnie,
mogą być też borówki.


Na patelnię dajemy miód
i na nim delikatnie podsmażamy owoce tak,
aby się nie rozpadły.


Do rozczynu dodajemy pozostałe mleko i cukier,
jedno całe jajko i jedno żółtko, szczyptę soli i wanilię.
Mieszamy, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto.


Na końcu dodajemy stopione masło i wyrabiamy.


Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.



Ciasto jeszcze raz zagniatamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.



Rozwałkowujemy na papierze do pieczenia.



Przekładamy na blaszkę.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem.


Układamy owoce.



Posypujemy kruszonką
i skrapiamy pozostałym roztrzepanym jajkiem.


Pieczemy w temperaturze 160 - 170 st. C
ok. 25 - 30 minut.




Smacznego!


































54 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. My też:)
      Nasze ulubione przez cały sezon.
      Zaczynamy od rabarbaru,kończymy na śliwkach:)

      Usuń
  2. moja mama robiła takie ciasto, aż mi sie przypomniało:) ahhh ten zapach...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak,zapach jest nieziemski:)
      Masełkowy od kruszonki i pieczone owocki...
      Pyszota:)

      Usuń
    2. zapach wypieków w domu tworzy klimat

      Usuń
  3. Zapachniało, aż u mnie. 😍 Lubię ciasta drożdżowe, dawno nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. I już mi się chce jeść coś słodkiego. My również kochamy ciasto drożdżowe, ale moje jest "na oko" i zawsze troszkę inne. Ważne jest to, że rodzinie smakuje. Bardzo chętnie skorzystam z Twojego przepisu tak dokładnie pokazanego. Nigdy nie dodawałam moreli, brzoskwiń i nektarynek, bo myślałam, że się rozpadną, a tu proszę tak pięknie wyglądają. Nie robiłam też kruszonki z ciemnym cukrem i tutaj również dziękuję za podpowiedź, bo od teraz już będę tak robić. Serdecznie pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Janeczko
      Ja też robię to ciasto " na oko":)
      Jedynie co jest stałe to ilość drożdży i mleka. Teraz do bloga musiałam wszystko zważyć a potem jeszcze powtorzyć wypiek czy się uda i dopiero trafił do ludzi:)
      Jak to jest ciacho dla na ,to daję 2 a nie 3 łyżki cukru ale inni wola słodsze:)
      Owoce można składać dowolnie i zawsze jest dobre. Lubię ze śliwkami,borówkami i odrobiną cynamonu ale to bardziej jesiennie.
      Miłego wypiekania!
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Kochany Maminku, wspaniały przepis zwłaszcza dla takich kuchennych nygusów, jak ja.
    Wszystko pięknie wytłumaczone, etapami pokazane, a zdjęcia piękne i zachęcające do działania.
    Szkoda tylko, że przez monitor nie pachnie :)
    Proszę dla mnie zostawić kawałeczek :) Buziaki!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jutro będzie kolejne,świeżutkie bo takie smakuje najlepiej. Ciasto mieciuteńkie,ciepłe Owoce i chrupiące kruszonką....mniam
      No i ten zapach ...ech
      Może kurierem podeślę 🤔
      Iwonko, nawet nie wiesz z jaką przyjemnością ugościła bym Ciebie ale póki co uściski przesyłam i buziaki gorące:)

      Usuń
    2. No wiem, wiem... a zostało coś dla mnie? :)

      Usuń
    3. Pewnie, że zostało...wstawiać wodę na kawę? :)

      Usuń
  6. O rany ale bym zjadła takie ciasto. A z kruszonką to już całkowicie się dałabym pokroić. Wygląda tak pięknie i wakacyjnie, że lepiej się już nie da 🤤
    U mnie okazało się, że za ciastami i pieczeniem to w domu to tylko ja jestem najbardziej. Odkąd jestem na diecie to nikt nie woła żeby coś upiec ( nadal poza mną 😋, bo uwielbiam piec i jeść). Rolada która zrobiłam tydzień temu okazała się za duża, odkąd ja nie pochłaniam na potęgę i musiałam zanieść do pracy żeby się nie zmarnowała. Tak więc na takie rarytasy mogę jedynie popatrzę, patrzę więc i się ślinie 😁
    Gorące pozdrowienia 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak to właśnie jest, że oczy aż się rwą i zjadłyby solidna porcję:)
      Kurcze,łatwo to Ci nie jest bo przecież uwielbiasz piec i robisz
      to świetnie. Wszyscy korzystamy z Twoich przepisów .
      Ale też wiem, że trwasz w postanowieniu,masz niesamowite osiągnięcia i ja Cię wspieram z całego serca.
      Ciacha poczekają a na pewno przyjdzie taki czas, że będziesz znów piekła na całego:)
      Pozdrawiam cieplutko 😘

      Usuń
    2. Już po wakacjach, jesiennej przeprowadzce mam zamiar wrócić do czegoś co już kiedyś robiłam czyli piec znane ciasta, ale w odchudzanej wersji. Jest to ogromną satysfakcja gdy kalorii mniej a na smaku się nie traci 🤗
      Również serdecznie pozdrawiam 😘

      Usuń
    3. Intensywny czas przed Wami ale faktycznie po tym wszystkim na pewno przyda się odskocznia a dla Ciebie taką odskocznią i relaksem jest kuchnia i gotowanie.
      Zapowiadają się ciekawe przepisy,będę czekała:)
      Pozdrawiam😘

      Usuń
  7. Jakie to szczęście, że najpierw zjadłam obiad, a dopiero potem przeczytałam Twojego posta, inaczej musiałabym się rzucić na lodówkę ;)
    Przepis super i fajnie, że krok po kroku! Dzięki - wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak,ciacho kusi,wyobraźnia działa a soki żołądkowe nie śpią :)
      Upieczesz, a to ciacho zawsze się udaje.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Ciasto wygląda przepysznie! 😍 Taka drożdżówka z owocami zawsze przypomina mi wypieki mojej Babci. Mam ogromny sentyment do tego ciasta.
    Narobiłaś mi ogromnego smaku na wieczór. Od samego patrzenia pracują kubki smakowe :)
    Serdecznie pozdrawiam 🤗🧡🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kasiu:)
      Masz rację że to takie ciastko z babcinej kuchni. Wtedy głównie piekło się drożdżówki. Może zmieniły się owocki bo wtedy o brzoskwiniach i nektarynkach nikt jeszcze nie słyszał ale były jabłka,maliny ,jagody,rabarbar,śliwki i to było najlepsze ciacho świata. Ja je tak zapamiętałam:)
      Nie miało trafić na bloga bo to nic nadzwyczajnego ale znajomi po spróbowaniu zapytali" a czemu nie ma na blogu? "
      No i już jest:)
      Wszystkiego dobrego i buziaki gorące 😘❤️❤️

      Usuń
  9. Cieszę się, że pojawił się nowy przepis! Zawsze dodajesz inspirujące smakołyki, na które od razu nabiera się ochoty :) Tak jest i tym razem, my uwielbiamy drożdżowe wypieki, zwłaszcza z kruszonką :) Z owocami? Jak najbardziej! W końcu sezon w pełni i warto go wykorzystać :) ślicznie wyszło ciacho, z pewnością jest obłędne w smaku. Dziękuję za fantastyczny przepis i pozdrawiam Cię serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za wszystkie miłe słowa:)
      Są takie ciasta,które przez to, że są takie zwyczajne, to są niezwykłe:)
      Dla mnie to ciacho jest właśnie takie, niezwykłe!
      W sezonie praktycznie innego nie piekę,zmieniam tylko owoce żeby nie było nudne.
      Polecam bo warto spróbować i pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
    2. Muszę koniecznie, tylko jak chwilę czasu znajdę :D Aż ślinka leci naprawdę, bardzo apetycznie to wygląda i już wyobrażam sobie jak cudownie smakuje! :)

      Usuń
    3. Na pewno teraz zajęć Ci nie brakuje. Synek rośnie, jest coraz bardziej ciekawy świata i to jemu trzeba teraz poświęcić więcej czasu. Reszta poczeka:)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    4. Oj Kochana i to jak brakuje! Ale bycie mamą to najcudowniejsze uczucie na świecie, więc mój cały zajęty czas jest piękny, wartościowy, wzruszający... czasem ciężko powstrzymać łzy :) Synek zajmuje moje 100% uwagi, reszta, tak jak mówisz, poczeka :) Muszę się nacieszyć każdą chwilą, są takie ulotne i krótkie! Jeżeli chodzi o kuchenne rarytasy... robię wszystko to co zajmuje mało czasu :D

      Usuń
    5. Dokładnie tak:)
      Każda chwila jest za krótka.
      Ani się nie obejrzymy i będzie roczek:)
      Dlatego życzę aby czas zwolnił, żebyś swoim szczęściem mogła nacieszyć się dłużej 😘

      Usuń
  10. JEST MAMINEK! J23 znowu nadaje!! :-D
    Letnie drożdżowe ciasta najbardziej kojarzą mi się z Babcią, bo ona biszkoptów czy francuskich nie piekła - gdy piec był jeszcze gorący po chlebie to można było liczyć, że jakieś drożdżowe z owocami z sadu się pojawi. A gdy już padała, to chociaż Marzyni podpłomyki wsadziła z resztek ciasta :-)
    Cieszę się bardzo, że jesteś, zadzwonię wkrótce, gdy wykaraskam się z maratonu walnych zgromadzeń i papierów do KRS-u (bo Marzynia jak wciąż jeszcze jest działaczką na niwie, hie hie...). Buziaki najmilsze :-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi ciekawie i intrygująco...walne zgromadzenia,KRS... Marzynia w akcji:)
      Czekam na telefon i pozdrawiam serdecznie:) buziaki!

      Usuń
  11. mam duży sentyment do ciasta drożdżowego z owocami, zawsze kojarzy mi się z wizytami u babci :) Twoje wygląda przepysznie, mogłabym je jeść na okrągło :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Drożdżak rządzi. Również uwielbiamy.

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajnie, że przepis pokazany jest krok po kroku. Pozdrawiam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto prezentuje się smakowicie :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda przepysznie! Super pokazany przepis! <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie ukrywam, pierwsze co pomyślałam to: "Ale to ciasto kojarzy mi się z latem!" i widzę, że u Ciebie chyba jest podobnie :D
    Uwielbiam jak pokazujesz wszystko tak dokładnie krok po kroku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Zdecydowanie letnie ciasto a przepis jest taki żeby każdy mógł je upiec:)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  17. Bardzo lubię ciasta drożdżowe :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Będziesz robić coś z ogórków, cukinii, czy pomidorów? Zatrzęsienie tego mam w tym roku. Serdecznie pozdrawiam 🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogórki kiszą się już w słoikach i chyba to będzie tyle. Wczesniej robiłam sałatki i ogórki w różnych zalewach ale jakoś zmieniło nam się zapotrzebowanie.
      Z pomidorów i papryki robię sosy, które później wykorzystuję do pizzy, makaronu czy ryżu.
      Cukinia na świeżo do ciasta, placków albo leczo. Nie robię z niej przetworów ale można pokombinować:)
      Urodzaj cieszy ale właśnie wszystkiego żal i trzeba to jakoś zagospodarować.
      Na pewno znajdziesz dobry sposób a przepisów jest mnóstwo:)
      Pozdrawiam cieplutko 🤗

      Usuń
    2. Ogórki też zakisiłam. Cukinia poszła do lecza i zapiekanki. Z pomidorów nic do tej pory nie robiłam, ale pewnie będę musiała. ;) Specjalizujesz się w ciastach, czy wolisz gotowanie?

      Usuń
    3. Czyli trochę przetworów już masz a pewnie jeszcze troszkę przybędzie:)
      Z moim gotowaniem jest tak, że powoli przestaje mnie to tak satysfakcjonować jak dawniej, kiedy mogłam nie wychodzić z kuchni a przygotowywanie jedzonka sprawiało mi ogromną przyjemność. Zawsze wolałam gotować niż piec ciasta a jeśli już ciasta to drożdżowe, które lubię najbardziej. Teraz gotuję i piekę ale już bez tego zapału i pasji:)
      Ale młodsza córka wypieka takie cudeńka, że czasami aż trudno uwierzyć, że jest to w ogóle możliwe:)
      Pozdrawiam 🤗

      Usuń
  19. Drożdżowe smaczne, zwłaszcza z sezonowymi owocami:)
    Pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak,dokładnie tak:)
      Aktualnie śliwki i borówki:)
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  20. Dobry czas, żeby je piec bo wybór owoców jest ogromny.
    Witam na blogu:)

    OdpowiedzUsuń