13 stycznia 2015

Sos pomidorowy do pizzy



   Sos pomidorowy o szerokim zastosowaniu : do pizzy, do ciasteczek, mięs, ryb, itd.

   Składniki:

-4 cebule
-marchew
-koncentrat pomidorowy 30% - 200 ml
-2 łyżki miodu
-sól, pieprz
-papryka słodka i ostra
-majeranek, bazylia
-olej, woda


   Cebulę kroimy w ćwierćplastry a marchew w drobną kosteczkę.


   Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z marchewką.


Dodajemy miód i smażymy ok. 5 minut.


Dodajemy koncentrat pomidorowy i szklankę wody
i zagotowujemy na patelni.


   Dodajemy świeżą lub suszoną bazylię, majeranek, paprykę słodką i ostrą, sól
i pieprz do smaku. Mieszamy.


   Zawartość patelni dokładnie miksujemy, przekładamy do rondelka, rozrzedzamy wodą
do pożądanej konsystencji, przyprawiamy do smaku i zagotowujemy.


   Gorący sos przekładamy do słoiczków, zakręcamy i gotowe.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Podoba mi się ten, sos jestem bardzo ciekawy smaku ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł z zamknięciem sosu w słoikach. :) Ja robię zawsze na bieżąco.

    OdpowiedzUsuń
  3. My zaprawiamy w słoiczki gęsty przecier pomidorowy z majerankiem i ziołami a jeśli chcemy wykonać taki sos to robimy go na bieżąco :)

    OdpowiedzUsuń