Zapowiadany wcześniej kurczak z farszem, ale w wersji klasycznej.
Składniki:
-duży kurczak - ok. 2 kg
-podwójny filet z piersi kurczaka
-20 dkg wątróbki drobiowej
-duża czerstwa bułka, lub dwie małe
-1/2 kostki margaryny
-szklanka mleka
-garść bułki tartej
-ząbek czosnku
-10 suszonych pomidorów
-pęczek natki pietruszki
-sól, pieprz, słodka papryka
-łyżeczka cukru
-olej
Umytego i osuszonego kurczaka pozbawiamy kości:
ze skrzydełek odcinamy lotki, robimy nacięcia od wewnętrznej strony skrzydełek
i ostrym nożem oddzielamy mięso od kości;
podobnie postępujemy z udkami;
w następnej kolejności oddzielamy mięso na grzbiecie a na koniec z piersi.
Staramy się nie uszkodzić skórki.
Kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na czas przygotowania farszu.
Kroimy natkę pietruszki i suszone pomidory.
W maszynce mielimy wątróbkę, pierś z kurczaka, czosnek i bułkę,
namoczoną wcześniej w mleku i odciśniętą.
Dodajemy bułkę tartą,pomidory i margarynę, dokładnie wyrabiamy,
przyprawiamy do smaku, dodajemy pietruszkę i mieszamy.
Farszem napełniamy wnętrze kurczaka i udka, formujemy
i zszywamy dratwą. Skrzydełka spinamy wykałaczkami.
Posypujemy papryką, skrapiamy olejem i przekładamy
do naczynia żaroodpornego.
Pieczemy w temperaturze 160 st. C ok. 70 minut a następnie wyłączamy temperaturę, przykrywamy naczynie i pozostawiamy w piekarniku przez ok. 30 minut.
Wyjmujemy, pozbawiamy wykałaczek i nici i gotowe.
Smakuje równie dobrze na gorąco, jak i na zimno.
Smacznego!
Pyszne mięsko:)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje, gdybym tylko umiała tak wyluzować kurczaka...
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje. Nigdy nie próbowałam nadziewać kurczaka. :)
OdpowiedzUsuńWypasiony kurczak :D Taki obiad jest iście królewski! plus niespodzianka w środku :)
OdpowiedzUsuń