Dwie wersje twarogowych dań: na słodko - z bakaliami i makaronem "sznurki"
i druga - pikantna, z rzodkiewką, szczypiorkiem, kuskusem i sosem czosnkowym.
Składniki obu wersji:
Bazą jest oczywiście ser biały.
Kulki pikantne
Składniki:
-twaróg ( najlepiej krajanka - ok. 25 dkg )
-kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego
-kilka rzodkiewek
-szczypiorek
-czosnek
-kuskus
-odrobina cebulki suszonej
-sól
Twaróg rozgniatamy widelcem. Stopniowo dodajemy jogurt, doprawiamy czosnkiem
i solą i mieszamy.
Dodajemy pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i posiekany szczypiorek
.
Mieszamy i gotowe.
Kuskus mieszamy z cebulką i zalewamy wodą według przepisu.
Na kaszy układamy kulki twarogowe, polewamy sosem czosnkowym i gotowe.
Kulki z bakaliami
Składniki:
-ok. 25 dkg twarogu
-kilka łyżek jogurtu naturalnego
-bakalie: suszone śliwki i morele, rodzynki, żurawina, orzeszki ziemne
-makaron "sznurki"
-cukier lub miód
-truskawki w syropie z naszej spiżarni
Twaróg przygotowujemy tak samo, jak do poprzednich kulek z tym,
że zamiast przypraw dodajemy cukier lub miód.
Bakalie kroimy w kostkę.
Dodajemy do twarogu i mieszamy.
Gotujemy makaron "sznurki"
Po osączeniu zwijamy z niego gniazdka.
Na makaron nakładamy bakaliowe kulki, dodajemy truskawki i syrop
i gotowe.
Można też podać z jogurtem.
Smacznego!
Dotychczas znałam to tylko jako przystawkę. Ciekawy pomysł. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam twaróg, takie sposób wykorzystania i podania traktuję jako nowość :) Wygląda ciekawie :)
OdpowiedzUsuńO rany... wersję na słodko bierzemy na wynos :D Super się prezentują :D
OdpowiedzUsuń