Błyskawiczna, niezwykle delikatna i puszysta babka do porannej kawy i nie tylko.
Składniki:
-6 jajek
-szklanka mąki
-szklanka mielonych migdałów
-3/4 szklanki cukru
-garść suszonej żurawiny
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-aromat rumowy
Żurawinę drobniutko kroimy.
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy migdały i mieszamy.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy.
Dodajemy żółtka i aromat i miksujemy.
Dodajemy mąkę i żurawinę i delikatnie mieszamy.
Przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 30-35 minut.
Babka upieczona.
Smacznego!
Wygląda pięknie:)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosla widać, że jest puszysta i dobra :)
OdpowiedzUsuńWyglada slicznie. Musi byc pyszna.
OdpowiedzUsuńŚwietnie, mi babka nigdy tak nie wyrosła. :))
OdpowiedzUsuńsuper wygląda ;)
OdpowiedzUsuńAleż cudownie wyrosła! :)
OdpowiedzUsuńTakie babki kojarzą nam się raczej z Wielkanocą :) Oj już byśmy chciały te święta :P
OdpowiedzUsuńBez oleju/ masła. Nie jest za sucha:)
OdpowiedzUsuń