06 stycznia 2015

Puszysta babka migdałowa



   Błyskawiczna, niezwykle delikatna i puszysta babka do porannej kawy i nie tylko.

   Składniki:

-6 jajek
-szklanka mąki
-szklanka mielonych migdałów
-3/4 szklanki cukru
-garść suszonej żurawiny
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-aromat rumowy


Żurawinę drobniutko kroimy.


   Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy migdały i mieszamy.


   Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy.


   Dodajemy żółtka i aromat i miksujemy.


   Dodajemy mąkę i żurawinę i delikatnie mieszamy.


   Przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 30-35 minut.


Babka upieczona.



Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Pięknie wyrosla widać, że jest puszysta i dobra :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada slicznie. Musi byc pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie, mi babka nigdy tak nie wyrosła. :))

    OdpowiedzUsuń
  4. super wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ cudownie wyrosła! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie babki kojarzą nam się raczej z Wielkanocą :) Oj już byśmy chciały te święta :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Bez oleju/ masła. Nie jest za sucha:)

    OdpowiedzUsuń