02 stycznia 2015

Ciastka serowo-cebulowe



   Ciasteczka o zdecydowanym smaku, idealny dodatek do różnych sosów,
pomidorowego, czosnkowego, do czerwonego barszczyku, piwa itp.

   Składniki:

-3 szklanki mąki
-10 dkg masła
-2 żółtka i jedno całe jajko
-2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
-1,5 dkg drożdży
-1/2 łyżeczki cukru
-łyżeczka soli
-łyżeczka ostrej papryki mielonej
-3 łyżki granulowanej cebuli
-10 dkg startego drobno żółtego sera


   Do mąki dodajemy sól, ser, cebulę i paprykę i mieszamy.


  Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy śmietanę.
Do miski z mąką dodajemy masło, 2 żółtka i jajko oraz śmietanę z drożdżami.
Zagniatamy ciasto.


   Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 30 minut.


   Ciasto dzielimy na dwie części,


cienko rozwałkowujemy i kroimy na paski o szerokości ok. 2-3 cm.
Paski dzielimy na połówki.


   Formujemy dowolny kształt ciastek i przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.


   Smarujemy roztrzepanym białkiem z dodatkiem papryki.


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na ok. 7-10 minut.


   Blaszki wyjmujemy z piekarnika i gotowe.



Smacznego!


11 komentarzy:

  1. Człowiek wraca wieczorem głodny z pracy a tu takie pyszności ^^ pomysł bardzo mi się podoba i pewnie chętnie wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciastka są niesamowicie wciągające:)
    chyba osiem razy sięgaliśmy po to ostatnie:)
    Rozumiemy, co czuje ktoś głodny, kiedy widzi gotowe danie:)
    pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przekaska idealna na karnawal ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają podobnie jak te robione przez naszą babcię ;) Wyglądają równie apetycznie ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietny przepis, super przekąska takie cebulaczki, pozdrawiam i zapraszam do mnie:
    http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Zraziłam się do krakersów domowej roboty po mojej nieudanej próbie wypieku.
    Podejmę drugą próbę i wypróbuję na pewno z Waszego przepisu przy okazji którejś z imprez. :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie przepadamy za krakersami,
    więc nawet nie podejmujemy próby
    ich upieczenia.
    To, co proponujemy -to domowe ciastka serowo-cebulowe:)

    OdpowiedzUsuń
  8. super przkąska na każdą imprezę! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają pysznie :) I super zdjęcia, obrazujące każdy z etapów, bardzo pomocne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak jeszcze trochę poprzeglądam tego bloga, to moją dietę szlag trafi:)

    OdpowiedzUsuń