Chyba najpopularniejsze z klusek, szczególnie na terenie Górnego Śląska.
Przepisów na nie jest wiele.
My skorzystaliśmy z podpowiedzi Joli i ta wersja najbardziej nam odpowiada.
Kluseczki są bardzo delikatne i zawsze się udają.
Składniki:
-1 kg ugotowanych ziemniaków
-ok. 1 i 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
-2/3 szklanki mleka
-łyżka masła
-sól
Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę.
Do ziemniaków dodajemy szklankę mąki ziemniaczanej i wstępnie wyrabiamy ciasto.
Mleko zagotowujemy i dodajemy łyżkę masła.
Wlewamy do masy ziemniaczanej i wyrabiamy.
Stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę i wyrabiamy do powstania jednolitego,
gładkiego ciasta.
W dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
W każdej kulce robimy wgłębienie.
Kluski wkładamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą z odrobiną oleju.
Kiedy wypłyną na powierzchnię zbieramy łyżką cedzakową.
Kluski mogą być dodatkiem do wielu dań mięsnych.
Smacznego!
Takie kluseczki sa najlepsze z sosem pieczeniowym i duszonym mięskiem, mniam :)
OdpowiedzUsuńIdealne do sosów. :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis - dawno nie robilam a tu mi smaka nsrobilas ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ^^, ostatnio chodzą mi co raz bardziej po głowie, tylko czasu brak by je zrobić niestety. Ale te wyszły super :)
OdpowiedzUsuńObiadek dla mnie mmm pycha:)
OdpowiedzUsuńKiedyś próbowałyśmy takie kluski chyba na jakimś weselu i nie przypadły nam do gustu :/ Jednak mogły to być kupione kluski a nie domowe, a takie pewnie są dużo lepsze :)
OdpowiedzUsuńMy też próbowaliśmy już różne wersje ale tylko ta naszym zdaniem jest godna polecenia:)
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam . Przepyszne.
OdpowiedzUsuńZnany jest mi ten przepis lecz b.dodatku mleka i masła a w zamian jajko mimo wypróbuję napewno smakują wyśmienicie Dziękuję i Pozdrawiam.��
OdpowiedzUsuńOooo, ten myk z mlekiem to dla mnie nowość! pewnie są jeszcze delikatniejsze! Widzę Maminku, że ty też jesteś Mistrzem Kluseczek :-)
OdpowiedzUsuń