Kruche, soczyste i bardzo smaczne żeberka.
Składniki:
-ok. 1,5 kg żeberek
-4 cebule
-4 marchewki
-3 ząbki czosnku
-kawałek pora
-solidna łyżka miodu
-2 łyżki sosu sojowego
-szklanka piwa
-sól, pieprz
-słodka papryka
-barbecue
-olej
Miód łączymy z kilkoma łyżkami oleju, dodajemy przyprawę barbecue,
słodką paprykę, pieprz i sól do smaku, dolewamy pół szklanki piwa, sos sojowy
i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojone
na porcje żeberka i odstawiamy na czas przygotowania warzyw.
Od czasu do czasy mieszamy.
Cebulę, marchew, czosnek i pora kroimy w plasterki i delikatnie solimy.
Na patelni z rozgrzanym olejem układamy żeberka i obsmażamy do zrumienienia.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego
a na patelnię wrzucamy warzywa.
Przez kilka minut smażymy, dolewamy pozostałą marynatę i smażymy
do zeszklenia warzyw, dolewamy pół szklanki piwa i doprowadzamy do wrzenia.
Warzywa przekładamy na żeberka i przykrywamy naczynie.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na ok. 1 godzinę i 45 minut.
Smacznego!
Nigdy nie robiłam żeberek a ostatnio kupiłam i czekają na swój dzień. :) Ta wersja jest ciekawa, może się skuszę!
OdpowiedzUsuńBardzo takie lubię:)
OdpowiedzUsuńNie próbowałyśmy nigdy żadnego mięsa na piwie. Może nadać fajny aromat i smak :)
OdpowiedzUsuńZeberka na miodzie i piwie- palce lizac,będzie powtórka... A jutro przy tłustym czwartku serwuję udka z kurczaka pieczone z ziemniakami,-oczywiście z przepisu bloga maminka.... pozdrawiam -Ola
OdpowiedzUsuńBardzo nas cieszy,że gotujemy razem:) Mamy nadzieję,że udka również będą smakowały.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy cieplutko:)
ok
OdpowiedzUsuńna piwie jeszcze nie robiłam, dzięki za pomysł :)
OdpowiedzUsuńGdyby chociaż jakieś małe piwo... I żeberka:)
OdpowiedzUsuńOoooo jaki super obiad. Przewyborny. Ale mi teraz ślinka pociekła. Mniaaaam mniaaaam 😃
OdpowiedzUsuńTrzymaj się ciepło Kochana
Pozdrowionka z Grodu Smoka Wawelskiego
Kasia Dudziak, Kasinyswiat
Są dobre,to prawda:)
UsuńPrzytulaki dla Ciebie Kasiu🤗