Idealne bułeczki na kanapki.
Składniki:
-2,5 szklanki mąki żytniej
-1,5 szklanki mąki pszennej 650
-300 ml ciepłej wody
-łyżeczka cukru
-łyżeczka soli
-5 dkg drożdży
-5 dkg pszenicy
-garść ziaren słonecznika
-garść pestek dyni
-łyżka oleju
Pszenicę płuczemy w zimnej wodzie, przekładamy do rondelka,
zalewamy wodą 3 cm ponad poziom ziaren i na małym ogniu gotujemy
do zmięknięcia.
Wykładamy na sito, przelewamy zimną wodą i odsączamy.
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 1/4 szklanki wody, 2-3 łyżki mąki pszennej,
mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wlewamy pozostałą wodę, dodajemy rozczyn, sól i stopniowo
obie mąki. Na koniec łyżkę oleju i wyrabiamy ciasto.
Dosypujemy ziarna i wyrabiamy.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i formujemy wałek.
Dzielimy na 9 części.
Z ciasta formujemy bułeczki.
Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką
i odstawiamy do wyrośnięcia.
Nacinamy
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C
na ok. 25 minut.
Po wyjęciu wierzch bułek smarujemy zimną wodą.
Gotowe.
Smacznego!
Takie bułki są najlepsze i wyglądają apetycznie;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy mąki firmy Melvit. Zawsze wybieramy właśnie te bo naszym zdaniem są bardzo dobrej jakości a nie kosztują aż tak dużo. Bułeczki wyśmienite!
OdpowiedzUsuńPiekne buly ;)
OdpowiedzUsuńbułeczki cudo myślę że smakują wyśmienicie. Muszę koniecznie takie upiec na niedzielne śniadanko.
OdpowiedzUsuńA ja się zastanawiam do czego użyć mąki żytniej... tadam takie proste, dzięki za ten przepis
OdpowiedzUsuń